Skip to main content
zgrada

Ovih ŠEST stvari morate DOBRO proveriti ukoliko se odlučite da kupite stan

Foto: Srbija Danas
Širom otvorite oči prilikom kupovine stana ili kuće

Za sve ljude, kupovina nekretnine je jedan od posebnih događaja u životu, koji sa sobom nosi i veliku radost i veliki stres. Mnogi rade i decenijama kako bi ispunili sebi ovu, za većinu, ogromnu želju. Da se na kraju ne biste pokajali, pre kupovine stana potrebno je dobro proveriti sve o toj nekretnini. 

POČETNA ZARADA OD 60.000 DO 150.000 DINARA: Studenti ovih fakulteta zapošljavaju se pre diplomiranja

Provera da li je nekretnina uknjižena

Pre svega, bili da kupujete gotovinski ili uz pomoć stambenog kredita, potrebno je proveriti da li je nekretina koju želite uknjižena ili nije. To je veoma bitna stavka. Nekretnina mora biti registrovana u katastru nepokretnosti. Vađenjem vlasničkog lista može se utvrditi ko je vlasnik nepokretnosti i ta provera će vas koštati oko 1.500 dinara, što je mnogo manji iznos od onoga bez kojega možete na kraju ostati. 

SRBIN SE DOSETIO: Zasadio ovu biljku, čekao 7 godina, a sad zarađuje 800 dinara po kilogramu

Ova usluga može se obaviti i besplatno putem interneta. Potrebno je otići na sajt  www.rgz.gov.rs.  Kako biste proverili sve neophodno, potrebno je da znate broj parcele u okviru opštine kao i tačnu adresu nepokretnosti za koju ste zainteresovani. 

Nemci NUDE otkup i do 2.500 evra: Ovo povrće možete da gajite u Srbiji, a da ga prodate u inostranstvu

Ipak, najbolje je da se i na sam dan potpisivanja kupoprodajnog ugovora ponovo sve proveri i izvadi vlasnički list. Nekim kupcima se dešavalo da u međuvremenu vlasnici stave hipoteku na tu nekretninu, a oni za to tek kasnije saznaju. 

Zgrade u Beogradu
Foto: Profimedia

Sudske overe 

Nakon što ste proverili da je nekretnina uknjižena, sledeći korak je provera vlasnika. Ukoliko je vlasnik u bračnoj ili vanbračnoj zajednici morate nabaviti sudski overenu izjavu bračnog druga da se u budućnosti odriče potraživanja prema toj nekretnini. Ovim potezom kupac postaje zaštićen nakon kupovine. 

Kupili ste garderobu ili tehniku u inostranstvu, deo novca će vam vratiti ali morate da ispoštujete PROCEDURU

Prodavac kao pravno lice

Pored fižičkog, prodavac nekretnine može biti i pravno lice. U ovom slučaju, morate proveriti status firme, odnosno morate videti ko je ovlašćeno lice za zastupanjue te nekretnine. Na ovaj način čete izbeći sudske sporove koji mogu da vas očekuju pri ovoj situaciji. 

Za dve godine u Srbiji se zaposlilo 73.000 ljudi: OVA OPŠTINA JE REKORDER

stan
Foto: Profimedia/ilustracija

Predmet sudskog spora 

Ako kupujete staru nekretninu, neophodno je proveriti da li je ona predmet nekog sudkog spora. Kako biste saznali ovo, potrebno je da podnesete zahtev sudskoj pisarnici. Najbolje bi bilo da izbegnete ovakve zamrzlame i odustanete od kupovine takve nekretnine. Ali, ako se utvrdi da ta nekretnina jeste predmet nekog sudskog spora, možete dalje saznati da li je predmet parničnog, vanparničnog ili izvršnog postupka tako što ćete posetiti portal sudova Srbije

Izvučen LOTO PLUS DOBITAK: Evo gde je otišlo neverovatnih 120.000 EVRA

Stan u izgradnji

U ponudi možete naći nezavršene nekretnine koje se takođe prodaju. U ovom slučaju, možete verovati investitoru da će sve biti kako je obećano i dogovoreno, ali s druge strane, niko ne zna da li će to na kraju i biti tako. U ovom slučaju, najbolje je proveriti investitora i videti da li on posluje sa gubicima kao i da li mu je račun u blokadi. Ove detalje možete proveriti na sajtu Narodne banke, a matični broj investitora možete pronaći na sajtu APR-a.

zgrada
Foto: Srbija Danas

Investitor kao pravno lice 

Kada je reč o pomenutom investitoru, bolja je opcija da je on pravno lice. Tada, investitora možete proveriti  u Agenciji za privredne registre, odnosno poslovanje firme. Proveru investitora takođe možete izvršiti i preko Privredne komore Srbije. 

Siguran pazar i na internetu

Pripremite novac: Veliki trgovci uskoro počinju da NAPLAĆUJU KESE

Kada sve proverite i rešite da kupite nekretninu prilikom kuproprodajnog ugovora, izvršiće se i provera u centralnom registru da li je ta nekretnina možda već nekome prodata i na taj način ćete biti zaštićeni. Svakako, za vaš novac imate pravo da sve dobro proverite i procenite da li se isplati kupiti željenu nekretninu ili ne. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd