fbpx
Skip to main content
struja

NIŽI RAČUNI ZA STRUJU: Šta nam sve donose novi zakoni u energetici, od države i novac za zamenu stolarije

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbija prvi put dobija zakon o obnovljivi izvorima energije.

Srbija baca 40 odsto više električne energije od svojih komšija iz regiona, što znači i da su i računi za struju i grejanje veći, rekli su iz Ministarstva energetike dodajući da će zato novi zakon omogućiti građanima niže račune i ličnu proizvodnju električne energije.

SPREMITE NOVČANIKE: Počela da stižu rešenja za porez na imovinu, saznajte koliko iznosi uvećanje

SPREMITE NOVČANIKE: Počela da stižu rešenja za porez na imovinu, saznajte koliko iznosi uvećanje

KO NAJVIŠE ZARAĐUJE U SRBIJI? Ovo su najplaćenija zanimanja, piloti skinuti "sa trona"

KO NAJVIŠE ZARAĐUJE U SRBIJI? Ovo su najplaćenija zanimanja, piloti skinuti "sa trona"

CENE SVE NIŽE: Da li će nam iz Nemačke uskoro stizati polovnjaci na struju?

CENE SVE NIŽE: Da li će nam iz Nemačke uskoro stizati polovnjaci na struju?

- Dugo smo čekali na nove zakone u energetskom sektoru kroz koje ćemo omogućiti građanima da sami mogu da proizvode električnu energiju i samim tim imaju niže račune, a isto tako i da sami delom učestvuju, a delom uz pomoć države i grada dobiju subvencije da urade izolaciju i zamene stolariju u svojim kućama i stanovima - rekli su iz Ministarstva.

Naveli su da se kroz novi zakon o energetskoj efikasnosti pravi uprava kroz koju će biti omogućeno građanima da u različitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata, a da će 50 odsto ići od uprave, države i grada, dok će 50 odsto obezbediti građani.

- U pitanju nije samo novac iz budžeta, već i iz raznih fondova, a procedura će biti najjednostavnija moguća, jer nije nam cilj da građani gube vreme po šalterima skupljajući dokumentaciju, već da što pre zamene stolariju - kažu.

Strujomer
Strujomer
Foto: Profimedia

Ističu da Srbija prvi put dobija zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će, između ostalog, omogućiti da svako ko troši električnu energiju može da bude i proizvođač.

- Hoćemo da omogućimo da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se stave solarni paneli. Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, zatim okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući i za toliko koliko se električne energije proizvede biće vam niži računi. Kada niste kod kuće, ta energija se i dalje proizvodi, odlazi u distributivnu mrežu i čuva za naredni mesec. S jedne strane, koristite zelenu energiju, a s druge će vaši računi biti niži - poručili su iz Ministarstva energetike.

Vlada Srbije usvojila je juče predloge četiri zakona - o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
1 Beograd