Skip to main content
kompjuter

Nova internet prevara: Vodite računa kako kupujete onlajn inače ćete se GORKO POKAJATI

Foto: Profimedia
Ne nasedajte

Hrvatsko udruženje banaka upozorava građane da ne nasedaju na primamljive oglase za kozmetičke/farmaceutske proizvode te da budu oprezni prilikom kupovine na internet portalima na koje vode takvi oglasi.

U poslednje vreme na internet portalima i društvenim mrežama pojavljuju se oglasi za povoljnu ili besplatnu kupovinu kozmetičkih proizvoda i dodataka prehrani. Na spomenutim oglasima, velikih, atraktivnih naslova, nudi se besplatno testiranje skupih aparata ili kupovina prvog proizvoda uz vrlo nisku cenu. U većini slučajeva prilikom kupovine robe s internet stranica, na koje vode ovi oglasi, zahteva se plaćanje poštarine isključivo karticom.

kompjuter
Foto: Profimedia

Prihvatanjem ponude i unosom podataka s kartice (broj kartice, datum isteka kartice te trocifreni kontrolni broj: CVV/CVC2) za plaćanje poštarine korisnici, a da nisu detaljno pročitali, pristaju i na uslove prodaje, prema kojima, na primer, ako ne otkažu daljnje narudžbine u probnom razdoblju (na primer 14 dana), automatski pristaju na nova, buduća terećenja od 750 kuna i više.

kompjuter
Foto: Profimedia

U cilju zaštite od neželjenih troškova korisnicima HUB preporučuje se da:

  • izbegavaju i ne otvaraju stranice dobijene putem oglasa na različitim portalima i društvenim mrežama;
  • pre nego što unesu podatke s kartice i potvrdite kupovinu, svakako pročitaju uslove kupovine, koji su često napisani sitnijim slovima, posebno uslove povraćaja robe, mogućnosti reklamacije te otkaza daljnjih narudžbina;
  • budu posebno oprezni kod besplatnih ponuda za koje se traže podaci o kartici;
  • da se dobro informišu o proizvodima i prodajnim mestima, koja ih interesuju te iskustvima drugih korisnika.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd