fbpx
Skip to main content
malina

Od OVOG VOĆA u Srbiji možete da ZARADITE čak 100 evra po kilogramu! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Odličan biznis sa malo ulaganja

Porodica iz Stare Pazove, u sušari koju su sami konstruisali, napravili su brašno od sušenog voća.

Ovo je razlog zbog čega Srpkinje NE RAĐAJU DECU: Rezultati istraživanja među ženama su poražavajući

Zahvaljući zatvorenom sistemu, voće i pulpa mogu da se suše dva odsto, a na ovaj način se omogućava da otpaci od voća dobiju upotrebnu vrednost.

Fantastične vesti za građane Srbije: Do kraja godine konkursi za 2000 nezaposlenih, evo KOJI profili se traže

- Brašno od malina se dobija kada se samelju potpuno sušene maline i kao tako idealno je za konditorsku industriju, u sladoledima, kolačima, tortama. To je sada koncentrovan ukus, pošto je malina ispustila svu vodu i ostala je esencija ukusa - rekla je Ivona Povržan, inače novinar po struci.

Cena ovakog dobijenog praha od maline na tržištu je oko 9.000-10.00 dinara, to je malo manje od 100 evra. 

Da bi se maline osušile, a da bi zadržala ukus i oblik, potrebni su posebni uslovi. Dva inžinjera iz porodice Povržan, otac i ćerka, uspeli su da konstruišu sušaru u kojoj se sve to postiže.

Liofilizacija: Šta je to i kako funkcioniše?

Voće se prvo zamrzava od -50°C do -60°C, a zatim se vrši uklanjanje vlage pomoću vakumskog sistema u komori. Proces traje i do 40 sati. U toku procesa led sublimacijom prelazi u vodenu paru.

- Kod nas na tržištu kilogram sveže maline košta između 25 i 30 evra, a malina dobijena liofilizacijom košta i do 9.000 - 10.000 dinara po kilogramu. To je veoma skup proces i kod nas se slabo primenjuje, i slabo postoje mašine tog tipa jer troše dosta energije. Ovde sa procesom koji smo mi krenuli da radimo, daleko manjim ulaganjem i manjim potrošnjem energije dobijate proizvod sa istim kavilitetom - rekla je Ivona Povržan.

Ovaj sistem omogućava da se osuše kruške, kajsije, smokve, jabuke ali i voće sa više vlage kao što su maline i breskve. Naročito su ponosni na osušeni paradajz jer namirnice odavde izađu sa dve do tri posto vlage.

- Energent je struja, odnosno agregat tj. kompresorski angregat koji je toplotna pumpa - rekao je Stevan Povržan.

Najponosniji su na prah od sušenog paradajza od kog se dobija sos, ali predlaže da se šuši pulpa posle ceđenja voća, pečurki islično čime bi se sprečilo bacanje hrane.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
10 Beograd