Skip to main content
 • Read more Zadruga Zadruga

  MARKO SVE ISPLANIRAO!? Miljković namerava da OSTAVI Lunu, a evo i KADA!? ISPLIVALO SVE, Luna još NE ZNA!

 • Read more Notr Dam Svet

  (VIDEO) Snimak koji najbolje pokazuje posledice katastrofe u Notr Damu

 • Read more Mesto zločina Region

  UŽAS NA SEOSKOM IMANJU: Brat i sestra pronađeni mrtvi, telo muškarca unakaženo

 • Read more Milo Đukanović i Duško Knežević Region

  MILO TUŽIO KNEŽEVIĆA I CRNOGORSKI MEDIJ: Malo mu bogatstvo, pa zahteva odštetu od STO HILJADA EVRA!

 • Read more Aleksandra Subotić Zadruga

  LAGALA SVE! Aleks izletela UPLAKANA NAPOLJE, UHVAĆENA JE! Isplivala istina o NJENOJ vezi sa Davidom!

 • Read more arktik Svet

  NAUČNICI NA ANTARKTIKU PRONAŠLI TRAG STAR 200 MILIONA GODINA! Tokom ekspedicije otkrivena neverovatna stvar!

 • Read more Budućnost - Crvena zvezda Košarka

  NECENZURISANO: Objavljen snimak UŽASA iz Morače! Evo kakvu su TORTURU pretrpeli Topić i Čović (VIDEO)

radnja igračaka

OPREZ kad deci kupujete igračke! Ukoliko OVE STVARI nema na deklaraciji NIKAKO NE UZIMAJTE!

Foto: Profimedia/ilustracija
U susret predstojećim praznicima povećana je kupovina igračaka za mališane, a nadležni upozoravaju da moramo posebno obratiti pažnju na deklaraciju na pakovanjima i kažu da, ukoliko ona nije na srpskom, takvu igračku ne treba kupovati deci.

To je potvrdio i Raša Milanov iz Granične sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, koji kaže da je stav institucije koju predstavlja da svi ljudi koji svojoj ili tuđoj deci kupuju igračke imaju posebnu odgovornost i da strogo moraju da vode računa o tome koje artikle kupuju.

Povrće koje je do skoro bilo JEFTINO sada je SKUPLJE OD EGZOTIČNOG VOĆA: Cene na pijacama IZNENADILE KUPCE!

- Mora se paziti gde se kupuju igračke i da li one imaju deklaraciju. Kupac ima pravo da od prodavca zatraži dokumentaciju o artiklu ukoliko ona nije istaknuta. Ako je prodavac nema onda je moguće da je roba koju prodaje kod njega stigla nekim alternativnim putevima, a u praksi smo često imali slučajeva da smo nailazili i na švercovane igračke i za njih ne možemo tvrditi da su bezbedne - objašnjava Milanov.

Igračke
Foto: Profimedia/ilustracija

Ističe i da se u Srbiji u proseku ustanovi nepravilnost na dva do tri odsto igračaka, i to najčešće zbog prisustva teških metala i takozvanih ftalata.

Svaka nepravilnost mora biti javno dostupna

U Udruženju "Alternativa za bezbedne hemikalije" ističu da je neophodna pojačana unutrašnja kontrola svih artikala i da svaka nepravilnost mora da bude javno dostupna.

- Mora se tačno navesti koji je to predmet, koji je uvoznik, distributer, jer to je mnogo veća šteta za najodgovornijeg u sistemu. To treba da bude nauk za sve ostale. Tim snabdevačima nije najveći problem da plate kaznu, veći problem je medijski loše ispraćen slučaj - ističe Jasminka Ranđelović iz ALHEM-a.

- Teške metale smo nalazili i u metalnim i u plastičnim, pa čak i u drvenim igračkama, a prisustvo ftalata, supstanci koje plastičnim igračkama daju elastičnost, predstavlja najčešći problem. Ljude ne treba da zavara izgled igračke niti njeno poreklo. Postoje predrasude da su igračke iz određenih zemalja nekvalitetne i da ne izgledaju lepo, a mi smo imali slučajeva gde smo u veoma lepim igračkama vrhunskog izgleda pronalazili nedozvoljene materije. Zato pravila nema. Jedino što je sigurno jeste da se mora voditi računa o tome da igračka poseduje potrebna dokumenta - naglašava Milanov.

Prema njegovim rečima, naša zakonska regulativa je specifična, pa čak u određenim stvarima i stroža od one u Evropskoj uniji što se kontrole kvaliteta tiče, jer se kod nas procenjuje i kontroliše izgled igračke, konstrukcija i deklaracija, a za one parametre koji se ne mogu senzorno utvrditi rade se laboratorijske analize.

- Sve uvezene pošiljke igračaka moraju biti prijavljene, a inspektor na osnovu dokumenata koje poseduje određuje koje će igračke ići na laboratorijska ispitivanja. Ipak, ne ide svaka igračka posebno na kontrolu ukoliko postoje dokazi o prethodno vršenim ispitivanjima, recimo u zemljama porekla. U svakom slučaju, apelujem na sve koji deci kupuju igračke da strogo vode računa o tome da one imaju deklaraciju i da budu prilagođene uzrastu deteta kome ih kupuju. Na njima je mnogo veća odgovornost nego na nama kao regulatornom telu - poručio je Milanov.

BONUS VIDEO: Ovo su poslovi sa srednjom školom ili licencom koji mogu da vam donesu VIŠE OD 700 EVRA MESEČNO

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd