fbpx
Skip to main content
Pijaca Kalenić

Paprika dostigla ASTRONOMSKE CENE: Postoje tri razloga zašto ajvarušu plaćamo SKUPLJE NEGO IKAD

Foto: Profimedia/ilustracija
Cene ajvarke se kreću od 100 do 200 dinara

- Šta se desilo, nikako mi nije jasno, ali ja je po ovoj ceni neću kupovati - oštro je prokomentarisala cenu od 150 dinara za ajvarsku papriku penzionerka Milka Krstić i otišla kući praznih ruku. Ona je samo jedan od nezadovoljnih kupaca koji negoduju zbog gotovo utrostručene cene ovog turšijskog povrća, a stručnjaci objašnjavaju da za drastično poskupljenje ipak postoji nekoliko razloga.

Da će cena paprike biti viša nego lane, poljoprivrednicima je bilo jasno, budući da je rod, kako navode proizvođači, podbacio i za 70 odsto, ali da će doći do gotovo istorijskih cena za kilogram, niko se nije nadao. Stručnjaci su za ovu neuobičajenu pojavu naveli čak tri razloga.

Srbi, OBRATITE PAŽNJU: Zbog američkih sankcija Iranu cene goriva skaču iznad 170 dinara

Prvi je odnos ponude i tražnje.

- Ponuda je značajno manja od tražnje i to joj diže cenu. Razlozi zbog kojih je tako mala ponuda leže u tome da je godina bila kišna naročito u vreme sadnje i uzgoja - objašnjava prof. dr Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu i dodaje da je na pojedinim parcelama čak i koren istrulio.

Ovaj agroekonomista kao drugi razlog ističe vremenske nepogode, odnosno da je grad u pojedinim delovima zemlje bio česta letnja pojava, pa je oštetio plodove.

Paprika
Foto: Profimedia/ilustracija

- Treći razlog leži u nepostojanju organizovanog otkupa u poljoprivrednim zadrugama i na taj način paprici iz manjih mesta nije obezbeđen plasman na veća tržišta poput beogradskog i novosadskog - navodi Ševarlić i ističe da je paprika sa našeg područja, naročito ajvaruša, izuzetno tražena na zapadu, posebno u Sloveniji.

Zbog svega toga, na većini gradskih pijaca u Beogradu, cene ajvarke se kreću od 100 do 170 dinara, a na pijaci "Skadarlija" jedna je čitateljka zabeležila i astronomsku cenu od 200 dinara za kilogram. Jedino se još na Kvantaškoj pijaci može naći jeftinija, ali za deset dinara po kilogramu, što se ne isplati mnogo kupcima, ako uračunaju i prevoz do tamo. Poređenja radi, cene prošle godine nisu išle preko 100 dinara, a za velike količine domaćice su papriku mogle naći i za 50 dinara po kilogramu.

Vila na Dedinju i najskuplji automobil: Evo zašto treba da počnete da sakupljate METALNI NOVAC

- Mnogo su lošijeg kvaliteta nego prošle godine, a skuplje drastično. Ja sam pre dve nedelje pazarila po ceni od 90 dinara i tada sam mislila da je i to mnogo, ali kad sam došla da dokupim za još ajvara, jer moji vole, baš sam se iznenadila i moraću da se zadovoljim ovim što imam - nezadovoljna je Mina Janković iz Beograda.

Ajvar
Foto: Profimedia/ilustracija

Situacija nije mnogo bolja ni u ostatku Srbije. Ran rod i mnogo kiše podiglo je cenu paprika i u Novom Sadu, jer se pred kupcima na pijacama nalazi dobar deo paprika iz plastenika. Cena ove paprike je oko 150 dinara za kilogram na novosadskim pijacama, a na ponekim tezgama čak i 170 dinara. Paprika koja dolazi iz bašti je jeftinija, može da se nađe i za 80 dinara po kilogramu, ali je najlošijeg kvaliteta, dok je prosečna cena oko 120 dinara. Ajvarka u drugom vojvođanskom gradu, Subotici, kreće se oko 140 i 150 dinara za kilogram.

Nestašica i visoke cene paprike, muče i domaćice na jugu Srbije, pa se u Nišu kreću od 100 do 130 dinara. Leskovac, poznat upravo po ajvaruši, ne pamti ovako skupu sezonu i nestašicu, a cene su malo niže nego u ostalim gradovima, pa se mogu naći ponegde i za 80 dinara.

Obratite pažnju kad prelazite granicu: Sve što kupite preko 100 evra, morate da prijavite!

Ipak, Leskovčani su ogorčeni zbog neočekivanih cena.

- Mnogo je skupo, ako ne padnu cene, nećemo ni da pravimo ajvar, bolje meso da jedemo, jeftinije je - nezadovoljno je prokomentarisala baka Mileva koju su novinari Jugmedije zatekli kako na pijaci sa praznom torbom obilazi leskovačke tezge.

Paprika
Foto: Profimedia/ilustracija

Na užičkoj Zelenoj pijaci cene crvene paprike se kreću od 120 do 130 dinara, zelena je oko 70, dok je i cena babure prilično visoka pa se kreće od 120 do čak 170 dinara. Malo južnije u Novom Pazaru, slična situacija: ajvarsku možete pazariti od 120 do 160 dinara za kilogram, a somborku od 110 do 140 dinara.

Šapčani još malo mogu da kupuju papriku i to po ceni od 120 do 160 dinara, dok Šumadinci u Kragujevcu crvenu na kvantašu mogu naći po ceni od 85 do 150 dinara za kilogram, a u pliljarnicama njihova cena skače i iznosi prosečno 165 dinara. Kome treba somborka, u Kragujevcu je može naći za 90 dinara, dok je šarena paprika za turšiju oko 115 dinara.

Trik za prizivanje novca: TRI PARE stavite na ovo mesto u kući i gledajte kako se NOVČANIK PUNI

Ipak, Ševarlić na ove cene kaže da će svaka roba na kraju naći svog kupca.

- Postoje dva nepisana pravila u poljoprivredi. Ako želiš da se baviš voćem, zasadi trešnju. Ako želiš da se baviš povrćem, posej papriku. Isplatiće se - zaključuje on.

 

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd