fbpx
Skip to main content
bankomat

PAZITE GDE PODIŽETE NOVAC: Ovo su mali trikovi koji će vas zaštititi dodatnog plaćanja

Foto: SD/ilustracija
Građani moraju strogo da vode računa, pre svega gde i koliko novca podižu.

Podizanje gotovine na bankomatu banke kod koje građani nemaju račun može skupo da ih košta. Banke su od Nove godine poskupele svoje usluge, a provizija za podizanje keša na ATM aparatima još je paprenija i, prema novom tarifniku, kreće se od 20 do 240 dinara za najniže iznose.

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

VEST KOJA NEĆE OBRADOVATI PUŠAČE: Od februara će vam trebati više novca za cigarete

VEST KOJA NEĆE OBRADOVATI PUŠAČE: Od februara će vam trebati više novca za cigarete

RASTE CENA PŠENICE: U Srbiji se sve manje jede hleb, da li će poskupeti brašno?

RASTE CENA PŠENICE: U Srbiji se sve manje jede hleb, da li će poskupeti brašno?

To praktično znači da, ukoliko odete preko puta, odnosno na bankomat banke koja nije vaša matična, i podignete 500 ili 600 dinara, možete da ostanete bez još 240 dinara na svojoj kartici. U tom slučaju provizija naraste i na više od 40 odsto...

Bankarske trikove često je veoma teško pratiti, pa građani moraju strogo da vode računa, pre svega gde i koliko novca podižu. Jedna strana banka koja se još pre dve godine spojila s domaćom i dalje naplaćuje uzimanje keša na bankomatu srpske banke, iako posluje u njenom sistemu.

Ista kartica, a dva aršina

- Iako je moja banka preuzela jednu domaću banku i na isti način je izbrendirala, osim samog naziva, i dalje kada podižem novac na bankomatu kupljene banke, uzima mi proviziju - kaže Gorica Petrović iz Beograda.

- Master kartica je identična za obe banke, ali to ništa ne znači za ATM aparate, koje nisu spojili. Jednom sam podigla celu platu od 45.000 na bankomatu domaće banke i ostala bez 960 dinara. Tačnije, nisam mogla da podignem celu svoju zaradu, nego za skoro 1.000 dinara manje. Banka je skinula skoro hiljadarku provizije. Uz to sam uzela i stanje na papiru, što me je koštalo dodatnih 15 dinara... 

Za ovu klijentkinju, ali i sve druge građane koji ne znaju šta su, odnosno nisu njiihove banke uradile, a trebalo je, prvo iskustvo je skupo. Svako od njih se oseti pokradeno i prevareno.

Najskuplji su mali iznosi

Visinu provizije određuje banka u kojoj klijent ima račun i koja je izdala platnu karticu kojom može da plaća i podiže novac na bankomatima i drugih banaka. Ova naknada zavisi i od vrste plastike, odnosno da li je nacionalna, master ili viza.

Pravilo je da je podizanje malih iznosa i najskuplje, jer su banke "zakucale" minimalne provizije.

Iako je Narodna banka Srbije 2019. godine na svom sajtu okačila sve naknade banaka kako bi uticala na konkurentnost, ništa se nije promenilo, jer su sve banke ostale pri svojim iznosima provizija, a od Nove godine ih i povećale. Retko koji bankar hoće da se odrekne svoje zarade, koja je upravo najveća na ovim troškovima.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
6 Beograd