Skip to main content
Košnice sa pčelama

Pčelari OČAJNI, propadaju im KOŠNICE: TRUJU nam pčele, analize su preskupe, niko ne poštuje propise!

Foto: Profimedia/ilustracija
Voćari i ratari su u obavezi da najave kada će prskati svoje zasade

Prskanje na otvorenom voća, povrća, parcela pod suncokretom, livada i utrina, bez kontrole, i to najčešće zabranjenim preparatima, nanosi ogromne štete pčelarima Pomoravlja i Šumadije, pogotovo nakon padavina.

Gotovo ista situacija je u celoj Srbiji, u neku ruku gora u Vojvodini, gde su velike površine pod suncokretom, koji je sada u cvatu i gde su košnice prebacili brojni pčelari iz mnogih krajeva Srbije.

Prema njihovim tvrdnjama, prska se sve, komarci, krpelji, povrće, voće, žitarice, industrijsko bilje, livade i poljane, kako bi se izbeglo često košenje, a propisi za to postoje, ali ih se niko ili retko ko pridržava.

- Ne tražimo sankcije, ali tražimo da se uvede red, da nas bar obaveste kada će da prskaju. Ovo se ne odnosi samo na voćare i ratare koji to rade najčešće nekontrolisano - ističu pčelari iz Jagodine.

Pčele
Pčele
Foto: Profimedia

Ovih dana su svuda, po javnim površinama, parkovima, grobljima, istaknuta obaveštenja da se ne upotrebljava otrov za totalno uništavanje korenja.

Te plakate neko kida, najduže se zadržavaju po grobljima, ističu pčelari, koji smatraju da se mora početi sa rigoroznom kontrolom uvoza preparata za prskanje koji su otrovni za pčele.

- Prskanje nije problem od juče, ali sve što idemo dalje, sve je gore i gore i ne samo u Pomoravlju već i u drugim delovima Srbije - rekao je jedan pčelar iz Jagodine, sa više od stotinu košnica.

pčele, plafon, košnica
Foto: Profimedia

On napominje da od prskanja ne stradaju samo pčele izletnice, već zavisno od preparata, i cela društva, pa i pčele u stadijumu larve.

Pčelari znaju da su pčele i voće u međusobnoj zavisnosti i da jedni drugima uslovljavaju opstanak, ali da se nestručnim prskanjem i nestručnom primenom herbicida, pesticida i insekticida nemilosrdno truju pčele.

Kažu i da laboratorijska analiza uginulih pčela mnogo košta, pa mnogi odustaju od toga.

U Grčkoj ležaljka košta koliko i piće, u Crnoj Gori cene idu do 120 evra: OVDE ćete proći najjeftinije

- Mi imamo propis po kojem su voćari i ratari u obavezi da najave kada će da prskaju, ali ga niko ne poštuje. Uz to, postoji i crno tržšte, pa se i određeni zabranjeni preparati nabavljaju iz Mađarske, Bugarske - navode pčelari.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd