Skip to main content
Knjižara

Polazak u školu je sve bliži, a sa njim i trošak za roditelje: Za školski pribor potrebno preko 25.000 dinara!

Foto: Profimedia/ilustracija
Decu je neophodno opremiti knjigama, ali i propratnim priborom

Opremanje neophodnim školskim priborom i polazak u školu poseban je doživljaj za đake prvake, koji će njihove roditelje koštati  i do 25.000 dinara.

Roditelji učenika starijih razreda proći će duplo skuplje jer će, uz školski pribor, morati da plate i komplete knjiga čije se cene kreću od 10 do 14.000 dinara pa i više. Sve zavisi od razreda. Po pravilu su najskuplje knjige za sedmi razred. Tako će opremanje osnovaca roditelje koštati i do 25.000 dinara, a za dva školarca  izdatak je dupli.

Mnogi roditelji zbog toga posežu za platnom karticom, a kupovinu školskog pribora otplaćuju na rate. Knjižare omogućavaju i kupovinu na čekove građana, ali postoji i spisak preduzeća sa kojima je sklopljen ugovor o administrativnoj zabrani.

- Cene kompleta za učenike starijih razreda osnovnih škola se kreću od 10 do 14 hiljada dinara. Kada se tome pridoda i kupovina školskog pribora ukupan izdatak može da pređe i 25.000 dinara - kaže za Niške vesti Slavica Mitrović, majka jednog osnovca.

Školski pribor
Školski pribor
Foto: Profimedia/ilustracija

Roditelji gledaju da prođu što jeftinije, ali ima i onih koji se drže engleske izreke "nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftine stvari" pa svoje školarce opremaju skupljim pernicama i rančevima koji su, pokazalo je iskustvo, i dugotrajniji.

- Jeste skupo, ali je to izdatak koji imamo jednom godišnje, a za sada nam samo jedno dete ide u školu pa se sve lakše podnosi. Pomoć stiže i od baka i deka koji žele da obraduju unuku pa su kupili ranac i torbu za patike. Platićemo sve kreditnom karticom da ne opteretimo previše kućni budžet. Ovako trošak rasporedimo na nekoliko meseci, pa se lakše podnese - kaže Radivoje Mitić čija ćerka sada polazi u drugi razred osnovne škole.

Uz komplet knjiga ide i školski pribor, pa školska torba, nove patike i odeća.

Školski ranac
Školski ranac
Foto: Profimedia/ilustracija

Pored knjižara pred početak školske godine školski pribor nude supermarketi, a cene su u kod njih po pravilu nešto niže pa roditelji na taj način mogu malo da uštede. Inače, cene sveski na akciji se kreću od 10 do 215 dinara, zavisi od veličine i poveza, pernice koštaju od 250 dinara, ako su prazne, do 730 ako su dvodelne pa i 1700 dinara ako su pune. Za pojedine pernice je potrebno izdvojiti i preko 2000 dinara. Flomasteri, drvene bojice i vodene boje se mogu kupiti  za 50, ali i 250 dinara. Komplet lenjira, trouglova i uglomera košta od 85 dinara pa naviše, opet sve zavisi od proizvođača i kvaliteta. Isto važi  i za tempere koje koštaju od 150 do 350 dinara i to na akciji.

Lekari roditeljima osnovaca savetuju da posebnu pažnju poklone izboru ranca. Izbor dobre školske torbe od posebnog je značaja kada se imaju u vidu rezultati sistematskog pregleda koji su pokazali da svako peto dete ima loše držanje tela ili pak neku vrstu deformacije kičmenog stuba.

Deca u školi
Foto: Profimedia

Cene ranaca se kreću od 3.000 do 5.000 dinara i više. Za pojedine modele je potrebno izdvojiti i do 7.000 dinara pa kada se i to pridoda izdacima za školski pribor iznos može da dostigne i 25.000 dinara, ako ne i više.

- Ma koliko se trudili da prođemo što jeftinije kada počne školska godina to nikako ne uspevamo. Cene pribora i knjiga stalno rastu, a polazak u školu pada u najnezgodnije vreme kada se pripremamo i za zimnicu, kupuje se ogrev, nabavlja zimska odeća i obuća. Najteže je porodicama u kojima radi samo jedan roditelj, a školuju se dva deteta - kaže Lidija Nikolić, majka jednog osnovca.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd