Skip to main content
novac

POSKUPLJUJE PREPLATA ZA RTS? Javni servis povećava cenu, EVO koliko će iznositi!

Foto: Profimedia
U Ministarstvu kulture i informisanja očekuju da će javni servisi - Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine - i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara, od čega bi RTS-u pripala 3,1 milijarda, a RTV-u 900 miliona dinara. Pregovori oko novca su u toku.

- Ministarstvo kulture i informisanja uputiće Vladi Srbije predlog izmena Zakona o javnim servisima koje će podrazumevati da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta naredne dve godine - rečeno je u ovom ministarstvu.

Oni očekuju da će se taj predlog naći na narednoj sednici Vlade. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je izjavio da će Vlada Srbije uskoro razmotriti sva rešenja za finansiranje RTS i RTV i dodao da je jedna od mogućnosti nastavak budžetskog finansiranja javnih servisa.

PALA ODLUKA! Veće plate i u javnim preduzećima u Srbiji

- Svako od rešenja ima svoje prednosti, ali i svoje nedostatke, i ja sam uveren da će Vlada pri donošenju odluke o modelu finansiranja javnih servisa posegnuti za najrazumnijim rešenjem - rekao je ministar za portal "Cenzolovka".

Navodeći da će odluka Vlade Srbije biti poznata za nekoliko nedelja, Vukosavljević je kazao da će na nju uticati stanje u budžetu, standard građana i finansijski planovi Ministarstva finansija i Vlade Srbije.

rts
Foto: Srbija Danas

Inače, javni servis se delimično finansira i od TV takse, koja iznosi 150 dinara i plaća se preko računa za struju.

U Ministarstvu smatraju da je taj iznos - mali.

OGROMNA ZARADA: Aleksandar posadio voćku koja NIJE ZAHTEVNA, a sad zarađuje 300 dinara po TEGLI (VIDEO)

- Za poslednje četiri godine sve je poskupelo, samo je TV taksa ostala ista - kažu sagovornici. - Bilo bi logično da se cena poveća na 200 ili 250 dinara, ali to zavisi od Ministarstva energetike i rudarstva, koje je nadležno da predloge o pretplati upućuje Vladi Srbije, jer se računi plaćaju preko brojila za struju, koja su u nadležnosti EPS.

U Službi za odnose s javnošću RTS pretpostavljaju da će budžet i naredne godine biti kao i ove ali da će se malo izmeniti odnos između izvora budžeta - odnosno da će biti nešto više novca iz sopstvenih prihoda i pretplate, a nešto manje iz budžeta.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
bruka's picture

bruka

sve nesposobni paraziti i lopovi

1 | 0
SLOBA's picture

SLOBA

POCELO JE.UZMITE PENZIONERIMA POVECANJE .

1 | 0
sara's picture

sara

Ne gledam RTS i ne znam zašto plaćam taksu!!!!. Čist lopovluk.

1 | 0

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd