Skip to main content
 • Read more Tompson i Luka Modrić Region

  LOVAC NA NACISTE NACILJAO USTAŠU TOMPSONA: Njegove pesme pozivaju na UBIJANJE SRBA!

 • Read more Dušan Lajović Tenis

  ATP UMAG: Lajović sa nulom do četvrtfinala

 • Read more Voćnjak sa jabukama Vesti

  Srpska JABUKA kreće PUTEM SVILE: Otvoreno novo tržište za izvoz ove VOĆKE!

 • Read more Luna Đogani Zadruga

  LUNA PONOVO ŠOKIRALA: Bacila oko na još jednog OŽENJENOG - Zaljubila sam se! Jooj

 • Read more Grob Svet

  Radnici iz Srbije ŽIVI ZABETONIRANI u temelj zgrade: Ruska mafija iza MISTERIOZNOG NESTANKA?! (VIDEO)

 • Read more Miroslav Đukić Fudbal

  ĐUKIĆEVE DILEME: Da li će ovo biti sastav Partizana za revanš protiv Rudara (FOTO)

 • Read more sudar Društvo

  DOSETILI SE: SRBI na ovu PREVARU uzimaju na HILJADE EVRA! Lanci prevare!

novi stanovi za Vojsku Srbije

Potkrovlja i prizemlja sa razlogom jeftinija!

Foto: Srbija Danas
Postoji veliki broj nedostataka i potencijalnih problema u tim stanovima

Oduvek na tržištu nekretnina stanovi koji se nalaze u potkrovlju ili prizemlju imaju od 10 do 20 odsto nižu cenu od nekretnina koje se nalaze u međuetažama. Zbog mnogobrojnih nedostataka i potencijalnih problema, ta razlika u novcu je opravdana. Ipak, oni koji se odluče da kupe nekretninu na nultoj i poslednjoj etaži, prilikom trgovine, potrebno je da širom otvore oči. Da iskalkulišu mane, procene potencijalna ulaganja i da li niža cena kvadrata to pokriva.

Nekada jeftinije, može da bude daleko skuplje. Stanovi u potkrovlju i prizemlju traže češća investiciona ulaganja. Živeti na vrhu zgrade može biti divno. Posle adaptacije, potkrovlja mogu biti veoma atraktivna. Kosi krovovi daju neku umetničku crtu. Međutim, problemi se brzo uoče.

Najveća mana potkrovlja su krovni prozori. Stolarija izložena atmosferskim uticajima s vremenom postaje krta i porozna. Posle nekog vremena, vlaga (kišnica) sa krova prodire u stan. I sama krovna konstrukcija može da zadaje probleme. S vremenom dolazi do deformacija. Dešava se da košava malo pomeri crep. Konstrukcija počinje da prokišnjava. A te popravke su veoma skupe. I veoma je teško naći kvalitetne majstore.

Potkrovlja u zgradama do pet spratova uglavnom nemaju lift. Zato je potrebno da svi članovi porodice imaju dobru kondiciju. Pešačenje stepenicama od prizemlja do potkrovlja najveći je problem za penzionere i invalide. Zbog toga mnogi odustaju da se šetaju i po ceo dan provode kod kuće.

stan
Foto: Profimedia/ilustracija

Stanovi "ispod" krova su poznati i po tome što su leti veoma topli, a zimi ih je teško ugrejati. Danas su izolacioni materijali veoma kvalitetni. Međutim, i dalje je potrebno značajnije više energenata za zagrevanje i hlađenje, nego za običan stan u sredini zgrade. U slučaju elementarnih nepogoda, potkrovlja nisu bezbedna. Rizičnija su u slučaju požara. Vatra i dim idu ka višim etažama, a ljudima je duži put za evakuaciju.

Od prednosti, može se izdvojiti privatnost. Nema buke sa etaže iznad. Potkrovlja po pravilu imaju odlične panorame, pa se pogledom kroz prozor dobija osećaj slobode.

Stanovi u prizemlju retko kada su atraktivni. Češće su na udaru lopova. Zahtevniji su za održavanje, jer u prizemlju ima više prašine nego na višim etažama. Ono što je veoma bitno, nekretnine u prizemlju imaju manje dnevnog svetla. U slučaju da se zapuše kanalizacione i odvodne cevi, u tim stanovima je veći rizik da poplave.

Pripremite novac: Veliki trgovci uskoro počinju da NAPLAĆUJU KESE

Osmi mart kao biznis: Evo ko će najviše zaraditi danas za Dan žena

Oni koji polažu do higijene, znaju da prizemlje nije najbolja etaža za budući dom. Zbog toga što je veća koncentracija ljudi u prizemlju, hodnici i zidovi su uglavnom prljavi. Prilikom prodaje i rentiranja, vlasnici i kupci moraju da ukalkulišu sve ove faktore, koji utiču na manju tržišnu cenu.

Živeti u prizemlju višespratnice ima i svojih prednosti. Stanovi u prizemlju su pogodniji da se pretvore u poslovni prostor. Kako lokali, lakše se izdaju i veća je cena zakupa, nego kada se rentiraju kao stambena jedinica. Ono što je starijim žiteljima i najbitnije, ne moraju mnogo da pešače uz stepenice.

Prilikom kupovine potkrovlja možete imati sreće da vam pogled na grad bude fantastična panorama. Vidik na kome ćete uz jutarnju kafu odmarati oči. Međutim, stanogradnja poslednjih godina je na nižem nivou nego pre tri-četiri decenije. Investitori zidaju zgrade, koje u potkrovlju imaju imaju po dve etaže. U onoj višoj etaži se postavljaju kosi krovni prozori sa pogledom - na nebo!

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
22 Beograd