fbpx
Skip to main content
Beograd

Potražnja za stanovima u punom jeku: Iste cene garsonjera u Beogradu i Novom Sadu, najskuplje u centru!

Foto: Srbija Danas
Traži se da stan poseduje internet, a poželjno je i da grejanje može da se plaća prema potrošnji

Budući da je do početka novog semestra na fakultetima ostalo još mesec dana, traženje stanova za najam u punom je jeku.

U Beogradu za garsonjeru na dobro povezanoj lokaciji moraće da se izdvoji minimum 150 evra, koliko će akademci plaćati za sličan stan u samom centru Novog Sada.

Kako navode u jednoj od agencija, studentima je prioritet da stan bude što bliže fakultetu. Kada je u pitanju Beograd, ukoliko je cena previsoka, akademci biraju stan u nekom od naselja koja su dobro povezana sa centrom. Traži se da stan poseduje internet, a poželjno je i da grejanje može da se plaća prema potrošnji.

Na Voždovcu, gde se nalazi nekoliko fakulteta, velika je ponuda stanova, pa se tako mogu naći manji, po ceni od 150-200 evra, dok je za one veće od po 90 ili 100 kvadrata potrebno izdovojiti od 400 evra.

stan
Foto: Profimedia

Studenti dobro poznaju svaku kalkulaciju, pa se nekada odlučuju upravo za veće stanove, jer kada se kirija podeli, to bude povoljnije za njih. U Rakovici, koja je prilično udaljena od većine fakulteta, takođe postoji velika ponuda pristupačnih stanova. Jednosobni stanovi kreću se od 150 do 200 evra, na Miljakovcu se može naći i povoljnije.

U Novom Beogradu, prema rečima studenata, nije lako pronaći povoljan stan. Za život u ovom naselju potrebno je izdojiti od 300 evra. Najpovoljniji su stanovi oni oko Fontane, Starog Merkatora.

U centru grada mogu se pronaći manji stanovi, koji koštaju oko 300 evra. Najskuplji su oni na Dorćolu, Zelenom vencu, Terazijama i oko Beograđanke, a vlasnici kao osnovnu prednost ističu to što vam prevoz gotovo nije potreban.

Beograd
Foto: Srbija Danas

Cene stanova u Novom Sadu znatno su niže. U centru grada potpuno opremljena garsonjera se može naći za oko 150 evra, dok je za dvosoban stan potrebno platiti od 240 do 270 evra. Komforniji stanovi mogu se naći na keju, naseljima Detelinara i Liman - od 220 do 300 evra.

Kada je reč o 13.0000 kragujevačkih akademaca, sobu u domu teško da će naći, s obzirom na to da tamo ima mesta za 634 studenta. Zato tržište izdavanja stanova za studente cveta, a najskuplje su garsonjere, koje se izdaju za 150 evra.

Cene stanova u Nišu nisu se značajno promenile u odnosu na prethodne godine, iznajmljivanje se u proseku kreće od 90 do 200 evra. Lokacije u Nišu koje su najjeftinije su u blizini Prirodno-matematičkog fakulteta, a cene se kreću od 90 do 120 evra za stanove od 35-40 kvadrata.

Novi Sad
Foto: Profimedia

U Subotici je velika potražnja za stanovima koji se izdaju na duži period. U agencijama kažu da kirija za garsonjeru iznosi od 80 do 150 evra, za jednosobne od 100 do 180, dvosobne od 150 do 250, a za trosobne stanove i do 400 evra.

U velikoj ponudi agencija, pored standarnih stanova, mogu se pronaći i sobe za izdavanje, one su znatno povoljnije. Najjeftinije sobe nalaze se na Altini za 60 evra, dok su najskuplje u samom centru, za oko 150. Na Zvezdari, naselju Jerković, Mirijevu i Voždovcu variraju od 80 do 100 evra.

 

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd