Skip to main content
 • Read more Ivan Ergić Društvo

  "Ne žele da rađaju, već šire noge da dobiju Gučijevu torbicu" Skandalozna PESMA u Srbiji, ali autor IMA OBJAŠNJENJE

 • Read more Gradac Zanimljivosti

  Ovo brdo kod Kruševca je bilo TURSKI GRAD, ima dve PEĆINE - slediće vas njihova TAJNA (FOTO)

 • Read more Mirka i Marijana VIP

  Voditeljka PODRŽALA Mirku Vasiljević - ONA JE DAMA, A VI NASTAVITE DA KOKODAČETE! (FOTO)

 • Read more David Dragojević, Ana Dragojević Zadruga

  DAVID I ANA GOLI POD TUŠEM! David je ovim potezom RASPAMETIO! (VIDEO)

 • Read more Đanluiđi Bufon Fudbal

  VELIKI POVRATAK: Bufon ponovo u Juventusu, evo šta će RADITI! (FOTO)

 • Read more Šri Lanka Svet

  Britanci upozoravaju: "Ne putuje u Šri Lanku, novi napadi su izvesni!"

 • Read more Milo Đukanović Region

  Milova MAFIJAŠKA HOBOTNICA: Kredibilne optužbe - VRH CRNE GORE postaje KOKAINSKI KARTEL (VIDEO)

novac

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA NEĆE BITI MALO: MMF potvrdio fiskalna situacija u Srbiji stabilnija!

Foto: Profimedia
Dobre vesti

Biće prostora za povećanje penzija i plata u javnom sektoru koje neće biti malo, izjavio je danas šef kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa i naveo da će se tek razgovarati o tome koliko će biti to povećanje. 

On je rekao da MMF smatra da ne bi smelo da dođe do povećanja mase za penzije u BDP-u, ali da će biti prostora za povećanje sada kada je fiskalna situacija stabilnija. 

Naveo je da je MMF saglasan da se ukine zakon o privremenom umanjenju penzija, te da Vlada Srbije ima ideju da omogući povećanje i onim penzionerima sa nižim primanjima. 

- Nismo još govorili o konkretnim brojkama, jer će se to raditi u pripremi budžeta za 2019. godinu - rekao je Sosa i naveo da postoji više opcija Vlade Srbije da penzioneri sa najnižim primanjima ove godine dobiju povećanje, ali da još nema konkretnog predloga i da će više informacija biti početkom oktobra. 

Vlada Srbije
Foto: Srbija Danas

Naveo je da zapošljavanje i dalje solidno raste, uz porast nominalnih zarada, da je inflacija na niskom nivou i projektovana na dva odsto do kraja 2018. godine, nizak deficit od 0,5 odsto BDP-a, dok se očekuje i suficit, kao i dalje smanjenje javnog duga. 

- Treba da se obezbedi prostor za povećanje javnih investicija i smanjenje poreskih nameta - kaže Sosa i ističe da će povećanje javnih investicija uticati na rast, ali da je potreban okvir za upravljanje javnim inevsticijama. 

Uz povećanje investicije i produktivnosti, Sosa kaže da je potrebno i povećanje i zapošljavanja u privatnom sektoru. Među ciljevima novog programa su, kaže i ubrzanje reforme javne uprave, Poreske uprave, a postoji predlog da se izmeni zakon o parafiskalnim nametima koji će omogućiti njihovo objedinjavanje i racionalizaciju, a time poboljšati poslovnu klimu. 

Naveo je da se novi program, koji će trajaće 30 meseci, uz polugodišnju reviziju, nastavlja na prethodni trogodišnji aranžman Srbije sa MMF, koji je završen u februaru.Kako je rekao, cilj novog programa, koji ne uključuje finansijska sredstva, jeste da se učvrste makroekonomska i fiskalna dostignuća u prethodne tri godine, kao i nastavak široke institucionalne reforme. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd