Skip to main content
Kese

Pripremite novac: Veliki trgovci uskoro počinju da NAPLAĆUJU KESE

Foto: Profimedia
Pomažu očuvanju životne sredine

Najveći domaći trgovinski lanci razmatraju da počnu da naplaćuju plastične kese potrošačima. Ovo pitanje se nameće otkada je Evropska komisija u februaru usvojila strategiju o plastici i donela mere koje ograničavaju maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019.

Inače, ovi zahtevi će do 2025. biti još stroži, jer će tada ovaj predviđeni broj biti prepolovljen. Naplata laganih plastičnih kesa, koje se najčešće nude besplatno u trgovinama, i u ovoj strategiji pominje se kao najefikasniji način sprovođenja ove politike.

kese
Foto: Profimedia

Na takav korak u Srbiji bi najpre mogli da se odluče veliki trgovinski lanci. Neki trgovci su potvrdili da su spremni da na ovaj način pomognu očuvanju životne sredine. Nezvanično se pominje da bi to moglo da bude već krajem ovog meseca, ali u kompanijama kažu da još razmatraju datum kada će početi da primenjuju ovu novinu.

Iako se ovakve akcije kod nas po pravilu doživljavaju kao nepotreban trošak, jasno je da bi na svesti građana trebalo više raditi. U Evropi kupci sa sobom uglavnom nose platnene cegere, torbe i korpe, dok se kod nas država još uvek nije opredelila na koji će način na putu ka EU sprovoditi ovu direktivu. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd