fbpx
Skip to main content
slavska trpeza SNS

Računica je jasna: Za slavsku trpezu minimum 20.000 dinara

Foto: Srbija Danas
Moguće je i uštedeti

Da bi spremila slavu za desetak gostiju, domaćinstvima u Srbiji potrebno je najmanje 20.000 dinara, i to pod uslovom da domaćice same pripremaju hranu i da nabavljaju sastojke za jela na popustima u marketima.

Od Nove godine cigarete će DRASTIČNO poskupeti: Pogledajte koliko će koštati

Jedni bacaju đubre, drugi se od istog bogate: 25.000 dinara od smeća je MOGUĆE zaraditi

Toliko novca potrošila je Gordana P. iz okoline Kragujevca, koja je prenela svoje iskustvo kako se sve može uštedeti a da pripremite slavu kako i dolikuje.

Žena kupuje povrće u prodavnici
Foto: Profimedia

- Povrće smo imali iz naše bašte, jagnje smo takođe mi gajili. Prase koje je neizostavni deo trpeze smo kupili. Za kilogram žive vage smo izdvojili 230 dinara po kilogramu, a sto dinara skuplje će vam biti za kilogram ukoliko ga pečete u pekari - priča ona.

Najveći deo novca, potroši se za pripremu predjela. Prema računici Gordane oko trećina ili oko 7.000 dinara, potrebno je za kupovinu suhomesnatih proizvoda. Ovaj iznos može da bude i manji i to za nekoliko hiljada ukoliko se prate sniženja i kupuje suhomesnato na akcijama, koja mogu da budu i do 50 odsto. Isto važi i za kupovinu pića.

Pri porudžbini pečenja, u zavisnosti da li je jagnjetina ili prasetina, cena je od 1.400 odnosno 1.000 dinara za kilogram. Ukoliko se odlučite da kupite pečenje u restoranu, cene su odnosu na ove više za oko 300 dinara. Pošto je i sarma neizostavan deo trpeze i u kupovini mlevenog mesa može se proći jeftinije ako ga pazarite u supermarketima. Tako je kilogram mlevenog junećeg mesa 650 dinara, a svinjskog 500 dinara, dok je u mesari skuplje za sto dinara, po kilogramu. Ovo pravilo važi iza ćevape i pljeskavice koje u supermarketima se prodaju za nešto više od 400 dinar po kilogramu, a u mesarama i do 700 dinara.

kupovina mesa
Foto: Profimedia/ilustracija

Kada kupujete suhomesnato, savet domaćica je da to činite u specijalizovanim radnjama odnosno mesarama. Tako je cena čajne, sremske i budimske kobasice, ali i dimljene svinjske pečenice i vrata od 700 do 800 dinara za kilogram, dok u supermarketima se prodaju za više od 1.100 dinara. Isto košta i kulen, a njegova cena u mesarama je ispod 900 dinara.

Umešne domaćice će dan pred slavu umesiti i slavski kolač, za koji neće potrošiti više od 150 dinara za sastojke. Ukoliko ne stignu ili ne znaju, rešenje je kupovina u pekari, ali je njihova cena dva do tri puta veća - od 300 do 500 dinara.

 

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd