Skip to main content
Pumpa u Napulju

RAT u Siriji - UDAR na džepove u Srbiji: BENZIN 157, a DIZEL 160 DINARA!

Foto: Profimedia
Vlasnik "Knez petrola" kaže da nisu tačne priče da gorivo poskupljuje jer država podiže namete

Cene goriva u Srbiji će do početka juna porasti za čak osam do 10 dinara po litru, najavljuju u naftnim kompanijama! To znači da ćete za litar bezolovnog benzina morati da izdvojite oko 157 dinara, dok će evrodizel koštati 166 dinara. Naftaši tvrde da će do ovog vrtoglavog poskupljenja doći zbog novih sukoba u Siriji, koji su doveli do rasta cene barela sirove nafte na svetskom tržištu za čak 10 dosto, sa 64 na 71 dolar. Da sve bude gore, pošto se ovom ratu ne vidi kraj, gorivo bi u svetu moglo dodatno da poskupi u narednim mesecima, što će takođe osetiti i potrošači u našoj zemlji.

Srđan Knežević, vlasnik najuspešnije domaće naftne kompanije "Knez petrol", potvrdio je ove crne prognoze i naglasio da se sukob u Siriji osetno odrazio na cenu nafrte na svetskoj berzi.

- Na današnji dan je barel sirove nafte na svetskom tržištu oko 71 dolar, a pre ove krize u Siriji njegova cena je bila oko 64 dolara, što znači da je došlo do poskupljenja od čak deset odsto. Mi se trudimo koliko možemo da kupci sve ovo što manje osete, ali je to nemoguće. Ukoliko stvari u Siriji nastave ovako da se razvijaju, a nažalost je sva prilika da hoće, do početka juna će sigurno doći do osetnijeg poskupljenja za potrošače u Srbiji. Prema našim procenama, cene svih vrsta goriva na pumpama porašće između sedam i osam, pa možda i do 10 dinara - iskren je Knežević.

Obratite pažnju na NOĆNU TARIFU: U Srbiji jeftinija struja ne počinje svuda istovremeno

Sirija
Sirija
Foto: Profimedia

On tvrdi i da nisu tačne priče da gorivo poskupljuje jer država podiže namete, ali demantuje i da naftne kompanije uzimaju velike marže.

- Državni nameti su ostali u potpunosti isti kao pre i za poskupljenje na benzinskim stanicama je odgovoran jedino skok cene barela sirove nafte. Što se tiče marži koje uzimamo mi kao naftne kompanije, i njih smo dodatno smanjili da potrošači ne bi imali nagli skok cene. A od te iste marže moramo da platimo i radnike i struju za pumpu i priključenje na put i onda nam u sadašnjim okolnostima ostane minimalna zarada. Zbog toga i svi mi u naftnim kompanijama jedva čekamo da kriza oko Sirije prođe - objašnjava vlasnik "Knez petrola".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd