fbpx
Skip to main content
Gumene čizme

Nova prevara trgovaca! Ako kupite cipele koje imaju OVAJ ZNAK mogu da vam odbiju reklamaciju!

Foto: Profimedia
Zimske čizme na kojima piše da su vodootporne trgovci namerno deklarišu kao obuću za suvo vreme kako bi lakše odbijali eventualne reklamacije

Gumene čizme samo za suvo vreme! Ovo je paradoks sa kojim se svakodnevno susrećemo u radnjama, jer se zimske cipele i čizme masovno prodaju kao obuća za suvo vreme iako ih je proizvođač deklarisao kao vodootporne.

RAJ NA ZEMLJI! Kad čujete šta se sve dobija za VOŽNJU BICIKLOM u ovom gradu, odmah ćete se PRESELITI TAMO

Podmukli trgovci tako većinu reklamacija mogu da odbiju kao neosnovane. Naime, iako je proizvođač na samoj obući utisnuo oznaku da je vodootporna (waterproof), na deklaracijama ispisanim na kutiji piše da je namenjena za suvo vreme i da se održava vlažnom krpom. Tako će, šta god da se desi zimskoj obući, prodavac uvek moći da okrivi kupca jer je čizme nosio po kiši ili snegu.

VREME JE ZA SIGURNU ŠTEDNJU: AKCIJSKA PONUDA AIK BANKE - FLEKSIBILNA OROČENA ŠTEDNJA U EVRIMA

U ovo su se uverili i reporteri koji su obišli velike prodavnice obuće u centru Beograda. Više od 90 odsto čizama deklarisano je kao obuća za suvo vreme, uključujući čak i gumene čizme. Na pitanje imaju li šta za zimu, jedan prodavac iskreno je odgovorio -Većina čizama je za zimu, ali ćete teško naći deklaraciju na kojoj će to i da piše.

Butik obuće, Prodavnica obuće, patike
Butik obuće
Foto: Profimedia/ilustracija

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže da trgovci ne smeju da menjaju namenu i svojstva robe, odnosno ono što je proizvođač napisao, i da svaki takav slučaj treba prijaviti udruženjima ili inspekciji.

SRBI SE SETILI! Gorica, Radomir i Vukašin svakog meseca UŠTEDE 10.000 dinara: Objasnili u čemu je CAKA

- Samim tim što pogrešno deklariše robu, trgovac dovodi potrošače u zabludu. Kada je ova prevara pre nekoliko godina uzela maha, mi smo od Ministarstva trgovine ironično zatražili da odobri interventni uvoz obuće za kišu, jer bi se po deklaracijama ispostavilo da mi takvu obuću skoro i da nemamo. Prijava takvih slučajeva prvi je korak ka rešavanju problema - ističe Nikolić.

SKOK od 4,1 odsto: Prosečna srpska plata u avgustu 49.773 dinara

Da bi slučaj prijavili udruženju za zaštitu potrošača ili inspekciji, potrošači treba da sačuvaju kutiju sa lažnom deklaracijom, da naprave kopiju računa kako bi imali dokaz o kupovini i da, u slučaju, da prodavac odbije da im zameni obuću, obavezno traže pismene dokaze o reklamaciji i odbijenici.

SRPSKE DOMAĆICE razvile UNOSAN BIZNIS: Spremanje ZIMNICE donosi VIŠE NOVCA U NOVČANIKE!

Broj prigovora potrošača u Srbiji stalno raste i 2017. godine ih je bilo skoro 17.000, a najviše upravo na obuću.

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
7 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19