fbpx
Skip to main content
radijator

Saveti stručnjaka: Evo koji su najjeftiniji načini grejanja i kako da uštedite novac

Foto: Profimedia
Pravi saveti

Najniže troškove energije za grejanje stambenog prostora u predstojećoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drvo, saopštava Agencija za energetiku.

Od sutra tehničke provere za grejnu sezonu: Evo koje opštine očekuju prve tople probe

Strpite se još malo: Ove godine grejna sezona počinje ranije

U odnosu na prethodnu godinu, većina jediničnih cena je porasla od jedan do devet odsto, dok je cena propan butan gasa viša za 14 odsto.

podešavanje grejanja na radijatoru
Foto: Profimedia

Agencija je navela da navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

Slede prirodni gas, ugalj, skuplje ogrevno drvo, pelet, struja - TE peć, grejna tela na struju i kotlovi na struju za etažno grejanje i propan butan gas.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadratnih metara na 20 stepeni, u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh. 

GREJANJE
Foto: Profimedia

Treba imati u vidu da je 150 kWh/m2 prosečna procenjena potrošnja u Srbiji. 

- Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2017/2018. (prema cenama iz oktobra 2017) imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 4.500 dinara po metru kubnom) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65 odsto. U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebna 37.000 dinara za sezonu -  navodi se. 

Agencija još navodi da je povoljno grejanje i na prirodni gas - 42.000, čija je dodatna prednost i komfor koji pruža. 

Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj, 47.000 do 50.000 dinara. 

Veće troškove, oko 60.000 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, čija je cena 6.200 dinara po metru kubnom i imaju peći niže efikasnosti, kao i gradjani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 66.000, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

drva
Foto: Profimedia

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove energije od 48.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. 

Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44 odsto, na oko 69.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva. 

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje i propan butan gas. Za nabavku energenata ili energije ona moraju izdvojiti po 128.000 dinara.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Luka's picture

Luka

Mnogo je uloženo u projektu, nadam se da će rezultat biti pozitivan.

0 | 0

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19