Skip to main content
Drva

Sezona grejanja uskoro počinje: Cene ogreva su se promenile, evo šta se najviše isplati

Foto: Profimedia/ilustracija
Za drva i ugalj minimum 500 evra

Grejna sezona u Srbiji zvanično počinje 15. oktobra. Istraživanja pokazuju da će najjeftinije grejanje biti na drva, gas, a najskuplje na struju i pelet.

Za grejanje stana od 60 kvadrata tokom šest meseci grejne sezone za drva će biti potrebno izdvojiti oko 52.000, a za ugalj oko 50.000 dinara. Grejanje istog dana tokom cele sezone na pelet ili brikete koštaće 69.000 dinara. Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći plaćaće 48.000 dinara, ali samo u slučaju ako TA peći pune noću kada je struja jeftinija.

Slično će koštati i grejanje na gas, a najskuplje će biti centralno grejanje koje se plaća kroz infostan.

Ugalj

Ugalj
Foto: Profimedia/ilustracija

Cena uglja, kako navode u stovarištima gotova je ista kao prošle godine. Tona najjeftinijeg sirovog uglja košta oko 7.500 dinara, dok sušena “kolubara”, inače najtraženija, košta oko 12.500 dinara po toni.

Tona “resavice” je 6.000, a tona najskupljeg ruskog uglja košta 22.000 dinara.

Drvo, briket, pelet

pelet
pelet
Foto: Profimedia

U odnosu na prošlu godinu kubik drveta je poskupeo za 500 dinara, pa je cena bukovine i hrastovine oko 6.500 dinara. Grejanje na drva je, i dalje, ostalo među povoljnijim opcijama, s obzirom na to da osam kubika drveta, koliko je potrebno za grejanje prosečnog stana od 60 kvadrata, košta oko 52.000 dinara. Grejanje na brikete, istovremeno je dosta skuplje, tona briketa je oko 23.000 dinara, a za sezonu potrebno je do tri tone. Slična je i cena peleta, tona 22.000 dinara te grejanje na pelet za sezonu košta najviše 66.000 dinara. Ova investicija je, međutim, skupa. Za najjeftiniju kućnu peć od 18 kilovata treba izdvojiti čak oko 120.000 dinara. Za one, veće zapremine, potrebno je izdvojiti i do 250.000 dinara.

Struja, gas

Grejanje na TA peć je najisplativije, oko 48.000 dinara za sezonu, ali samo ukoliko se peć puni noću po jeftinijoj tarifi. Najskuplje će biti grejanje onima koji struju koriste direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje. Njihovi ukupni troškovi mogu da budu i do 120.000 dinara.

Toplana

Radijator
Foto: Profimedia

Najkvalitetnije grejanje svakako imaju građani koji imaju centralno grejanje. Oni koji imaju daljinski sistem grejanja tu uslugu plaćaju tokom cele godine. Primera radi, beogradska porodica koja živi u stanu veličine 60 kvadrata za račune za toplotnu energiju na godišnjem nivou potroši čak 85.000 dinara.

 

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd