Skip to main content
SINISA-MALI

Siniša Mali: Finansije su stabilne, u septembru odluka o povećanju plata i penzija

Tanjug/​Rade Prelić
Ministar najavio i novi paket podsticajnih mera

- Nastavljamo sa strategijom fiskalne konsolidacije i vodimo računa o svakom dinaru. Javne finansije su stabilne, potpuno smo konsolidovani, u prvih 6 meseci suficit je dostigao 30,9 milijardi dinara, planirali smo deficit od 22 milijarde, dakle preko 50 milijardi imamo bolji rezultat nego što smo planirali.

- Definitivo naša privreda najbrže raste, lider smo u regionu, inflacija nam je najniža, smanjili smo nezaposlenost. Budući da imamo novca u budžetu, zašto ga ne bismo uložili u naše građane. Kroz finansijsku stabilnost za koju smo se teškom mukom izborili, sada nam samo ostaje da zdržimo ovaj nivo i da, kroz nove izvore rasta i povećanje pata i penzija, podignemo životni standard građana i mlade ljude zadržimo u zemlji da ovde ostvare svoje snove  - istakao je ministar finansija Siniša Mali, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

sinisa-mali
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

-Stopa rasta naše privrede u prvom kvartalu iznosi 4,6 odsto, što je velika stopa, a biće još veća. Na međugodišnjem nivou imamo stopu inflacije između 1 ii 2 odsto, dakle, skoro da i ne postoji, a 2013. bila je preko 14 odsto. Imate stabilan dinar i prosečnu platu koja stalno raste. Učešće javnog duga u BDP-u je 59,8 odsto u maju mesecu, a idemo na ispod 50. U prvih godinu dana rada Vlade možemo se pohvaliti sjajnim finansijskim rezultatima. Najteže godine su iza nas, sada nas čeka samo lepa budućnost- rekao je ministar.

On je najavio i ponovni dolazak Misije MMF-a u septembru u Beograd.

- Biće to teški razgovori, kada se očekuje konačna odluka o povećanju plata i penzija, ali sam siguran da ćemo uspeti da ih ubedimo, jer u budžetu ima novca za to. Najteže je bilo 2013. godine kad je zemlja bila na ivici bankrota. Hrabrim odlukama i koracima Vlade Srbije stvari su se promenile nabolje i sada je vreme da građani osete boljitak kroz bolji standard. Zahvalio bih i našim najstarijim sugrađanima na strpljenju i razumevanju- istakao je Siniša Mali.

Ministar je najavio i novi paket podsticajnih mera.

- Uvek razmišljam jedan korak unapred, trenutno radimo detaljne analize, a u septembru izlazimo sa paketom stimulativnih mera koje će dodatno napraviti privredu konkurentnijom, a to se najviše odnosi na smanjene poreza na zarade i smanjenje pojedinih nameta. Time ćete podstaći preduzetnike da više zapošljavaju i da bude mnogo manje zapošljavanja „na crno“. To je ujedno i borba protiv sive ekonomije, koja je vrlo važna za državu- rekao je ministar finansija.

Beograd, ljudi
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Govoreći o reformi Poreske uprave, ministar je rekao da je novi Pravilnik o PDV-u samo prvi korak u reformi poreske administracije, koja nas očekuje u narednom periodu.

Pravilnik ima za cilj da poveća efikasnost rada Poreske uprave i da ubrza, kako evidenciju, tako i povraćaj poreza na dodatu vrednost. Kroz novi pravilnik Poreska uprava će odmah videti da li ima nekih indikacija problema, te će se lakše i brže vraćati PDV privrednicima, objasnio je Siniša Mali.

Ministar se osvrnuo i na jučerašnji sastanak ministara ekonomije u okviru Berlinskog procesa u Beču.

- Mi smo tamo sa našim rezultatima u oblasti javnih finansija bili apsolutne zvezde i vrlo sam ponosan na to. Na sastanku sam govorio o tome da je robna razmena i trgovinska saradnja sa članicama CEFTE od strateškog značaja, a samo prošle godine Srbija je imala 3,9 milijardi evra trgovinske razmene sa članicama CEFTE, od čega je 3,1 milijade naš izvoz. Zato je važno da se vidi način kako da se smanje necarinske barijere koje sprečavaju razvoj trgovine u našem regionu, jer se na taj način pospešuje razvoj infrastrukture i novih radnih mesta, što i jeste politika Vlade Srbije.

Bec
Foto: Profimedia

- Ne vredi nam da gradimo brze auto-puteve ako onda kamioni koji prevoze našu robu treba satima da čekaju na granicama da bi se ta roba dopremila do konačnog odredišta - rekao je Siniša Mali.

- U Beču smo pričali i o digitalizaciji, gde smo takođe lideri, 10 odsto BDP-a naše zemlje čini upravo IT industrija, koja beleži visoke stope rasta iz godine u godinu. Samo ove godine imamo skoro milijardu evra izvoza kroz IT industriju- rekao je ministar.

Na pitanje dokle se stiglo sa temom izgradnje Nacionalnog stadiona, ministar finansija je rekao da je sutra prva sednica radne grupe gde će upravo to biti glavna tema.

- Već smo razgovarali sa UEFA-om oko kapaciteta i analizirali gde bi mogao da bude izgrađen i mogu reći da je ovo je projekat u rangu Beograda na vodi. Nije to samo izgradnja stadiona, to je ulaganje u spotsku infrastrukturu u celoj Srbiji. Taj stadion biće kruna naših napora da podignemo sport na najviši nivo u zemlji, a ujedno biće i simbol grada Beograda- istakao je ministar finansija.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Beba's picture

Beba

Eto, to je primer postenog politicara koji ne misli na svoj dzep vec zeli da pomogne narodu !

0 | 1

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd