fbpx
Skip to main content
Đaci

Školski pribor je skuplji nego prošle godine, ali ovi trikovi će spasiti vaš kućni budžet

Foto: Profimedia
Poskupljenje varira od nekoliko dinara za olovke, do preko 200 dinara za pune pernice

U centralnim delovima super marketa, na mestima gde je plažni asortiman preko noći ustupio mesto đačkom priboru, sve se češće može čuti komentar "ma čini mi se da smo prošle godine ovo platili manje".

Roditelji koji su, čim im je stigla avgustovska plata, požurili da kupe školske potrepštine, primetili su da im je ukupna suma uveliko prevazišla očekivanu.

- Računali smo da za prvaka i četvrtaka nećemo dati više od 100 evra, a računica je bila preko 14.000 dinara, i to u knjižari u kojoj kupujemo stalno. Oko 5.000 bio je ranac za mlađe dete, ali što se ostalog tiče, čini mi se da je sve za nijansu skuplje - prokomentarisala je jedna mama iz Novog Sada.

Deca u školi
Foto: Profimedia

Uvid u prošlogodišnje cene pokazuje da nisu daleko od istine. Poskupljenje varira od nekoliko dinara za olovke, do preko 200 dinara za pune pernice, kada se govori o proizvodima istog brenda.

Tako flomasteri od 12 komada, koji su prošle godine cenili za 355 dinara (269 na popustu), ove koštaju čak 485 dinara ili 424 na sniženju.

Ukoričena sveska A4 formata od 180 dinara (na popustu 140), za godinu dana poskupela je za pet dinara, a danas se na akciji nudi za 149. Za identičnu A5 svesku tvrdog poveza davalo se 2017, godine 85, a ove 94 dinara. Uvidi u cene zarezača, gumica, šestara pokazuju slične pojave, mada se i mogu naći i stvari koje su u međuvremenu pojeftinile.

Časovi likovnog najskuplji

Podići kreativno dete nije jeftin podvig, a kada se roditelji izgube u moru kolaž papira, četkica, blokova i glitera, čak i ne primete da su pakovanje od 12 bojica i prošle godine ulovili na sniženju za 200, ove neće naći za manje od 228.

Identične tempere koje su prethodnog avgusta bile 350, sada su poskupele samo za osam dinara, ali je popust mnogo manji - mesto 260 dinara, on iznosi 300, tako da se i ne isplati mnogo čekati ga. Slična kretanja zapažaju se i kada se kupuje samo jedna marka blokova, vodenih boja, četkica, makazica...

Odete u kupovinu, a oni vam vrate deo novca: Na ovaj način dobićete povraćaj poreza u inostranstvu!

Dva dinara tu, 15 tamo, 40 ovde i ova "neznatna" poskupljenja učine da škoski pribor bude i za 710 dinara skuplji po detetu nego lane. Roditelji koji čekaju akcije, tu razliku mogu da smanje na 420 dinara, što je opet za mnoge nedovoljno.

Rančevi od 500 do 15.000 dinara

Izbor rančeva je svakako najveći: oni se mogu naći i za 500 i za 15.000 dinara. Doduše, ovo je i asortiman u kome se prodavci najteže odvikavaju od starog trika da na nekoliko godina stare modele stave cene kao da su najmoderniji, pa čak i da naplate više nego što bi da su ih prodali ranije.

Deca se vraćaju kući
Foto: Profimedia
Ušteda moguća uz male trikove

Kako bi izbegli da nepovoljnu kupovinu, nemojte čekati zadnji tren da pazarite pribor. Prošetajte po nekoliko obližnjih knjižara i marketa i ošacujte cene. Ako vam se isplati da u jednom pazarite tempere, a u drugom šestar, možete sami napraviti svoje popuste.

ČUVATE EVRE U BANCI? VELIKA GREŠKA: Ako štedite u DINARIMA zaradićete mnogo više, evo i kako!

Uporedite pakovanja

Ne zalećite se da odmah kupite svesku od 20 dinara, mesto one od 25. Proverite na poleđini koliko sveska ima listova, jer lako se može desiti da je ta razlika od pet dinara zapravo razlika od šest dvolisnica. A to znači da ćete tokom godine morati da kupite koju svesku više.

Kupujte kvalitetno

Pitanje je koliko će dugo ranac od 600, 700 dinara izdržati pod teretom knjiga i da li će ubrzo ići pod iglu ili u smeće. Ako tri put godišnje budete morali da kupujete jeftinu torbu, možda je korisnije uzeti jednu za ozbiljnije pare, koja će moći da izdrži ne samo ove, već i naredne školske godine.

Kupite za celu godinu

Ako naiđete na nešto stvarno jeftino, što deci često treba, poput olovaka ili bojica, nije loše da to nakupujete za celu godinu. To je ušteda unapred.

Manite se trendova

Znajući za dečije opsesije, prodavci stvari sa njihovim omiljenim crtanim junacima naplaćuju skoro pa duplo. Ukoliko možete da objasnite svom đaku da će mu obična šarena pernica poslužiti jednako dobro kao ona sa koje joj se smeši Diznijev lik ili šljašti grb fudbalskog kluba, utedećete definitivno.

Lepe vesti za PROSVETARE: Ministar najavio povećanje plata od 10 odsto!

Što su lepše i sjajnije, sveske su paprenije. Ako vaše baš voli svetlucave fensi stvari, možda je pametnije uložiti u lepak, gliter i kolaž papir, pa sa mališanom ukrasiti obične sveske od čije vam se cene neće zavrteti u glavi. Em ćete uštedeti, em se super zabaviti sa svojim malcem, em će vaš đak moći da se podiči priborom kakvo nijedno drugo dete nema.

 

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd