fbpx
Skip to main content
Produžni kabal

Srbi sve više štede struju, a evo i koji su efikasni saveti za uštedu električne energije

Foto: Profimedia
Bez ugrožavanja životnog komfora

Građani kažu da štede struju tako što kuvaju po jeftinijoj struji i vode računa o uključivanju sijalica i bojlera.

KAKO DA MANJE PLAĆATE STRUJU: Ako uradite OVO dobićete manji račun

Trošimo gotovo pet puta više struje od evropskog proseka

- Ja na primer štedim, uključujem veš mašinu, mašinu za pranje sudova noću - priča jedna sugrađanka.

U EPS-u potvrđuju da im naplata raste - premašuje 96 pocenata. Račune najredovnije izmiruju građani, a 50 odsto domaćinstava svakog meseca ostvaruje i popust od pet odsto.

Račun za struju
Foto: Srbija Danas

- Jedna od interesantnih tvrdnji jeste da 86 odsto građana kao osnovni razlog za štednju električne energije navodi upravo manji račun, odnosno manje novca koji izdvajaju za struju. A već na sledeće pitanje šta bi ih dodatno motivisalo da štede električnu energiju čak trećina građana Srbije nije znala da odgovori - kaže Biljana Gavrić iz Agencije "Ninamedija".

Račune diktira potrošnja, pa je više od trećine ispitanika navelo da vodi računa da ne ulazi u crvnu zonu i da više koristi jeftinije tarife, plavu i zelenu.

 - Ako se bojler uključuje samo noću kada je struja četiri puta jeftinija može da smanji i do 30 odsto račun za električnu energiju - kaže Sandra Alagić iz "EPS Distribucije". 

Povećava se i svest o prednostima energetske efikasnosti, 38 odsto građana zamenilo je stolariju, a sve ih više kupuje energetski efikasne uređaje. 

EPS
Foto: Profimedia

- Njihove komponente su prilagođene da troše što manje električne energije da budu što više efikasni. Upotreba odgovarajuće termoizolacije. To je svima jasno što je bolja termička izolacija, manje energije se rasipa na zagrevanje ili rashlađivanje prostorija - kaže Stefan Sikimić, inženjer elektrotehnike.

Zanimljiv je podatak i da 65 odsto građana, najviše iz istočne i južne Srbije, smatra da je moguće smanjiti račune za struju bez odricanja od nekih svakodnevnih potreba, odnosno da štednjom ne ugrožavaju svoj životni komfor.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Ne štede !'s picture

Ne štede !

Nego nemaju, s čim da plate.

6 | 0

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd