fbpx
Skip to main content
Ekonomija

NOVAC NADOHVAT RUKE: Uskoro prijava za 60 evra pomoći države, evo kako da ih dobijete 

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Građani će se prijavljivati samo jednom, a dobiće oba puta po 30 evra

Sve je spremno za isplatu nove pomoći građanima, a prijavljivanje će biti otvoreno preko portala Uprave za trezor, od 28. aprila do 15. maja. Svi punoletni imaju pravo na novčanu pomoć u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, koja će biti isplaćena u maju i novembru.

PROJEKAT ZADRUGA U ZELENOM PRSTENU OKO BEOGRADA! Krkobabić: Pomažemo poljoprivrednicima da imaju sigurnu budućnost

PROJEKAT ZADRUGA U ZELENOM PRSTENU OKO BEOGRADA! Krkobabić: Pomažemo poljoprivrednicima da imaju sigurnu budućnost

DOBRE VESTI ZA SRPSKE POLJOPRIVREDNIKE: Pola milijarde dinara za razvoj zadrugarstva u 2021.

DOBRE VESTI ZA SRPSKE POLJOPRIVREDNIKE: Pola milijarde dinara za razvoj zadrugarstva u 2021.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA PENZIONERE IZ AUSTRIJE: Ako ste živi, morate to da potvrdite do tačno određenog datuma

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA PENZIONERE IZ AUSTRIJE: Ako ste živi, morate to da potvrdite do tačno određenog datuma

Prema rečima Siniše Malog, ministra finansija, ova pomoć se dodeljuje u sklopu trećeg paketa podrške zbog ekonomskih posledica izazvanih pandemijom korone. Paket je vredan oko dve milijarde evra. Kako ministar kaže, značajno će pomoći našu privredu i očuvati njenu likvidnost, sačuvati radna mesta i pomoći građanima u ovim teškim vremenima.

- Pred Vladom Republike Srbije naći će se nekoliko važnih zaključaka kojima nastavljamo sprovođenje trećeg paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima Srbije. Ovo je nastavak kontinuirane podrške i pomoći za građane i privredu u cilju ublažavanja posledica pandemije virusa korona, s obzirom na to da smo i tokom 2020. godine imali dva paketa podrške, ukupno vredna oko šest milijardi evra. Republika Srbija je tu za svoju privredu i građane i to se pokazalo i pokazuje u ovim za ceo svet teškim vremenima - rekao je Mali. 

Nezaposleni

Građani koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiće dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana od 1. juna. Novčana pomoć biće uplaćena na namenske račune, bez prijavljivanja.

Dok će elektronska prijava početi 28. aprila, preko kontakt-centra biće moguća od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona za prijavu. Građani će se prijavljivati samo jednom, a dobiće oba puta po 30 evra. Onima koji se prijave novac će leći u maju i novembru. Penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju, već će biti automatski u sistemu.

- Pravo na pomoć imaju svi punoletni državljani, sa aktivnim prebivalištem na teritoriji Srbije na dan stupanja na snagu Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije kovida 19, sa važećom ličnom kartom u trenutku prijavljivanja. Ovaj zakon će biti na dnevnom redu sednice Narodne skupštine sledeće nedelje - kažu u Ministarstvu finansija.

Prošle godine, na početku pandemije, u okviru prvog paketa ekonomske podrške privredi i građanima, jednokratnu pomoć dobilo je oko 6,2 miliona ljudi. Tada se prijavilo 4.325.500 građana, a kao i sada penzioneri i korisnici novčane socijalne pomoći su bili automatski prijavljeni.

Srbi sa Kosmeta

Pravo na novčanu pomoć od 100 evra imaju svi Srbi sa Kosmeta. Ne samo punoletni građani, već i deca do 18 godina starosti. Novčanu pomoć od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti mogu da dobiju nezaposleni stariji od 18 godina. Pomoć će biti isplaćena prema evidencijama koje su napravile komisije u skladu sa zaključkom Vlade iz marta ove godine. Isplata će ići bez prijave, na namenske račune, na osnovu izvoda iz evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd