Skip to main content
 • Read more Ivan Ergić Društvo

  "Ne žele da rađaju, već šire noge da dobiju Gučijevu torbicu" Skandalozna PESMA u Srbiji, ali autor IMA OBJAŠNJENJE

 • Read more Gradac Zanimljivosti

  Ovo brdo kod Kruševca je bilo TURSKI GRAD, ima dve PEĆINE - slediće vas njihova TAJNA (FOTO)

 • Read more Mirka i Marijana VIP

  Voditeljka PODRŽALA Mirku Vasiljević - ONA JE DAMA, A VI NASTAVITE DA KOKODAČETE! (FOTO)

 • Read more David Dragojević, Ana Dragojević Zadruga

  DAVID I ANA GOLI POD TUŠEM! David je ovim potezom RASPAMETIO! (VIDEO)

 • Read more Đanluiđi Bufon Fudbal

  VELIKI POVRATAK: Bufon ponovo u Juventusu, evo šta će RADITI! (FOTO)

 • Read more Šri Lanka Svet

  Britanci upozoravaju: "Ne putuje u Šri Lanku, novi napadi su izvesni!"

 • Read more Milo Đukanović Region

  Milova MAFIJAŠKA HOBOTNICA: Kredibilne optužbe - VRH CRNE GORE postaje KOKAINSKI KARTEL (VIDEO)

Novac

Štedi novac, ali i živce: Primenjujući PRAVILO 3 DANA, nikada nećete upadati u dugove

Foto: Profimedia
Vredi pokušati

Već deseti put sam molila majku da mi pozajmi novac kako bih mogla da popravim kola. Dala mi ga je, naravno, ali uz tako razočaran izraz lica da sam konačno shvatila da ne mogu da živim u stalnim dugovima do guše.

Kreditna kartica i minusi na računu su me svakodnevno opsedali, ja sam stalno nekome bila dužna, a kola su stalno kašljucala. A ja nikako nikada nisam imala ni dinar u novčaniku. Stalno sam sebi govorila da ću biti ozbiljnija s novcem kad nađem bolje plaćen posao. I našla sam ga i opet bila u dugovima do guše.

Podizanje keša u inostranstvu
Foto: Profimedia

Došlo je dotle da su roditelji počeli da mi prete da će mi ukinuti te pozajmice, i to s punim pravom. Ono što je mene uništavalo bile su impulsivne kupovine. Vidim nešto što mi se dopadne i moram da ga imam, odmah. Naročito ako je na popustu.

I tako sam jedne noći, kao i mnogih drugih, ležala u krevetu pokušavajući da zaspim dok su mi se glavom rojile misli o tome kome sve dugujem i kako da to poplaćam. A onda sam se setila majčine rečenice na koju sam uvek prevrtala očima: „Ako ti se nešto dopadne, ne kupuj odmah. Sačekaj da vidiš da li ćeš to želeti i sutra“.

Rešila sam da je konačno poslušam. Od tog meseca novac koristim isključivo za nužne stvari. Prvih nekoliko nedelja bilo je užasno – odbijala sam pozive na kafe, vozila pored restorana brze hrane što brže da se ne bih prevarila i ušla. I ne samo da sam štedela novac, već sam gubila i kilograme.

štednja
Foto: Profimedia

Pravilo koje sam sebi postavila bilo je jasno – ako zaista želim taj predmet i tri dana kasnije, uzeću ga. Sledećeg meseca, nakon tog udarnički štedljivog života, plata je legla. Nisam toga ni bila svesna jer sam na računu imala pozamašnu sumu od prošle plate. Tada, kad sam videla prve rezultate, shvatila sam da je štednja ne samo moguća, već i sjajna.

Naravno, taj prvi mesec bio je strogo asketski i neodrživ, pa sam sebi postavila nova pravila. Rešila sam da ne kupujem stvari koje mogu da koristim samo jednom (recimo – kafu, sendvič, pogačice iz pekare, pivo u kafiću). S druge strane, ako nešto mnogo želim i tri dana kasnije, pa i tu kafu, kupiću je.

žena jede sendvič
Foto: Profimedia

Ne mogu ni da vam opišem koliko je impulsivnih kupovina sprečeno ovim jednostavnim pravilom. Sećam se samo da sam jednom poklekla i kupila sendvič i toliko se razočarala u sebe jer sam mogla da napravim jeftiniji i bolji kod kuće da sam rešila da više nikada ne pokleknem.

Kafu sam spremala kod kuće i hranu nosila od kuće. Štedela sam a višak kilograma se topio. I na sve to, topio se i moj svakodnevni stres. I zato svima preporučujem svoje pravilo od tri dana i jedne upotrebe. Verujte, promeniće vam život.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd