Skip to main content
vrtić

STIGLA KONAČNA INFORMACIJA! Evo KOLIKO ĆE TAČNO koštati VRTIĆ - RODITELJI, PRIJATNO ĆETE SE IZNENADITI

Foto: Profimedia/ilustracija
Cena smeštaja dece u predškolskim ustanovama ista i u 2019. godini. Grad i dalje subvencioniše boravak u iznosu od 80 odsto, odnosno 22.361 dinar. Ekonomska cena vrtića ostaje i dalje 27.952 dinara.

Cena boravka mališana u vrtićima ostaće ista i u sledećoj godini, potvrdio je za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Na osnovu kalkulacije, koju su uradile stručne službe Sekretarijata, ekonomska cena obdaništa ostaće 27.952 dinara, kao i do sada. Roditeljima će i u 2019. godini iznos na uplatnici biti 5.590 dinara mesečno.

Vozači, čeka vas NOVO IZNENAĐENJE NA PUMPAMA: Ako ste sipali benzin, račun će vas začuditi, a tek dizel, AU!

Grad će nastaviti da subvencioniše boravak mališana u državnim predškolskim ustanovama plaćanjem 80 odsto od utvrđene realne cene, što "pretvoreno" u brojeve iznosi 22.361 dinar. Gradski sekretar ističe da je interes građana na prvom mestu, tako da će roditelji i dalje plaćati 20 odsto od ekonomske cene.

Dinari
Foto: Profimedia

- Roditelji će i u sledećoj godini plaćati istu cenu vrtića - kaže Gak za "Novosti". - Nastavljamo rad na tome da što više dece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, kao i da se smanje liste čekanja za upis u vrtiće. U državnim i privatnim vrtićima boravi oko 30.000 mališana više nego pre 10 godina, što govori da je oko 70 odsto dece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

Iz gradske kase će se i u sledećoj godini izdvajati novac za besplatni boravak pojedinih kategorija najmlađih. Statistika govori da je od plaćanja računa izuzeto oko 5.800 dece, što je oko 300 više nego prošle godine. Najviše najmlađih, oko 89 odsto, ovo pravo ostvaruje kao treće i svako naredno dete u porodici. Osim ovog kriterijuma, u vrtićima besplatno borave i deca čije porodice primaju socijalnu pomoć, mališani bez roditeljskog staranja i oni sa smetnjama u razvoju.

LEPA VEST ZA ZAPOSLENE! U javnim preduzećima SKAČU PLATE od sledeće godine, a evo i KOLIKO

- Socijalna politika Grada i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu uvek će biti pomoć onima kojima je to najpotrebnije, i oni su oslobođeni plaćanja pune cene vrtića - ističe Gak.

Budući da je ekonomska cena za boravak deteta u državnom vrtiću 27.952 dinara, to znači da grad Beograd godišnje izdvaja skoro dve milijarde dinara za besplatan boravak osetljivih kategorija dece. Najviše dece besplatno boravi u vrtićima na Zvezdari, potom Čukarici i na Novom Beogradu.

U susret Božićnom postu HRANA POJEFTINILA: Cene RIBE snižene, neizvesno hoće li je biti dovoljno!

"Privilegije" ima više od 3.500 mališana uzrasta od tri do šest godina koji pohađaju vrtić, dok ima oko 2.000 beba čiji su roditelji oslobođeni plaćanja računa za vrtić. U 17 predškolskih ustanova sa 314 objekata upisano je oko 60.000 dece, a Grad subvencioniše boravak oko 16.000 mališana u privatnim predškolskim ustanovama.

NA listi čekanja za upis u vrtić nalazi se oko 2.700 mališana. To je oko pet puta manje nego u proleće prošle godine. Očekuje se da će do kraja sledeće godine ovaj broj biti još manji.

STIŽE PRVA ISPLATA PENZIONERIMA: Evo kada ćete dobiti 3000 DINARA od države!

Izgradnjom montažnih vrtića trebalo bi da se obezbedi oko 2.000 mesta, a kapaciteti će biti povećani preuređenjem prostora koje su ustupile opštine, Vojska Srbije, škole...

BONUS VIDEO: USPEŠNO LETENJE "SOVE" Avion Utve moći će da vozi turiste, ali i da nosi oružje, a koštaće do 350.000 EVRA

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd