fbpx
Skip to main content
Ulje

TREBA LI POTROŠAČI DA BRINU? Cena suncokretovog ulja u jednom trenutku odletela visoko, da li će biti novog poskupljenja?

Foto: Profimedia
Može li suša da utiče na rast cene ove važne namirnice?

Suncokretovo ulje je do skora bilo rekorder u poskupljenju u toku pandemije i to ne samo u Srbiji, čemu je uzrok slabiji rod suncokreta zbog čega je njegova cena porasla i do 56 odsto. Ipak, prema prvim informacijama o novom rodu suncokreta u Evropi i okruženju, ne bi trebalo da bude većih nestašica ove kulture, a samim tim ni razloga za novo poskupljenje ulja. Nakon višestrukog poskupljenja tokom pandemije, cene ulja trenutno stagniraju, a fabrike još uvek nisu dale informacije o tome šta će se dešavati sa cenama u narendom periodu.

BLAGI PAD BITKOINA: Pogledajte koliko vrede najpopularnije kriptovalute

BLAGI PAD BITKOINA: Pogledajte koliko vrede najpopularnije kriptovalute

IZVUČEN DOBITNIK STANA U ZEMUNU! Počeo jesenji krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi"

IZVUČEN DOBITNIK STANA U ZEMUNU! Počeo jesenji krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi"

STAVKA NA RAČUNU ZA STRUJU KOJA VAM IZBIJA PARE IZ NOVČANIKA! Plaćate je redovno, a ne koristite je! Da li je moguće umanjiti TROŠAK?

STAVKA NA RAČUNU ZA STRUJU KOJA VAM IZBIJA PARE IZ NOVČANIKA! Plaćate je redovno, a ne koristite je! Da li je moguće umanjiti TROŠAK?

Ipak, uprkos procenama da rod ove godine neće biti mali, neki uljari procenjuju da će i ovogodišnji rod biti manji od očekivanog, čemu je uzrok suša. Tako je predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić nedavno rekao da je prinos suncokreta sa prvih požnjevenih njiva manji nego što se očekivalo, a procene su bile da će prosek biti oko 3,5 tona po hektaru, ali je manji za oko tonu. Kako je pojasnio Jakšić, lokalni trgovci su svesni da će rod biti manji, te nude cenu od 60 dinara, dok su velike kompanije koje se bave prometom ove sirovine počele da nude konačnu otkupnu cenu od 53 dinara, vršeći tako pritisak na manje trgovce da smanje cenu.

- Logično je da akontna cena iznosi 60 dinara, što je poskupljenje od blizu 100 odsto u odnosu na prošlogodišnju otkupnu cenu, ali i ulje je poskupelo sa 110 na 200 dinara, za takođe skoro sto odsto - rekao je Jakšić.

Iz Udruženja "Žita Srbije" kažu da se u svetu očekuje odličan rod suncokreta kod najvećih proizvođača - Rusije i Ukrajine, uz prognozu da će u EU prednjačiti Rumunija sa 3,3 miliona tona i Bugarska, sa 2,1 milion tona, a dobbar rod se očekuje i Turskoj.

Suncokret
Foto: Profimedia

- Jedna opšta slika je odlična, a mi smo imali tu nesreću da je bila suša. Ipak, ona je najmanje ostavila posledice na suncokret. Žetva još nije gotova, a prinosi variraju - rekla je Sunčica Savović, direktorka ovog udruženja , dodajući da oni još nemaju konačan bilans suncokreta jer se čeka kraj žetve. Ipak, i dalje ostaju pri proceni da će prinosi biti u rangu sa prošlogodišnjim, što bi trebalo da znači rod od 650.000 tona. To je, kaže Savović, Srbiji dovoljno za domaću potrošnju i ne dovodi se u pitanje, jer je za industrijsku preradu potrebno oko 550.000 tona.

- U tom smislu ne govorimo o nestašici već imamo višak suncokreta za izvoz - istakla je ona, dodajući da su prognoze na globalnom nivou generalno dobre.

- Sve ukazuje na to da ne bi trebalo da bude rasta cena. Ukoliko se to desi biće isključivo zbog toga što proizvodnja, odnosno prerada ne može da isprati tražnju u ovom trenutku. Što će se izmeniti onda kada velike količine iz zemalja velikih proizvođača krenu da stižu na tržište - zaključila je ona.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd