fbpx
Skip to main content
novac

TRI PAKETA POMOĆI: Nastavljaju se razgovori sa najugroženijim sektorima, poznato ko NOVAC dobija AUTOMATSKI

Foto: Profimedia/ilustracija
Prijava za novčanu pomoć počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja.

Ministarstvo finansija očekuje da će Vlada Srbije danas usvojiti tri predloga zakona koja se odnose na treći paket pomoći građanima i privredi.

EVROPSKA POMOĆ TURISTIČKOM SEKTORU SRBIJE 662.000 EVRA: Golubac i istočna Srbija prvi na listi

EVROPSKA POMOĆ TURISTIČKOM SEKTORU SRBIJE 662.000 EVRA: Golubac i istočna Srbija prvi na listi

KOLIKO PARA ĆE OSTATI U NOVČANICIMA? Uz pomoć ovog kalkulatora frilenseri mogu da izračunaju dug prema državi

KOLIKO PARA ĆE OSTATI U NOVČANICIMA? Uz pomoć ovog kalkulatora frilenseri mogu da izračunaju dug prema državi

DA LI ĆE DIZEL POSKUPETI NA 180 DINARA? Opet skočila cena goriva

DA LI ĆE DIZEL POSKUPETI NA 180 DINARA? Opet skočila cena goriva

- Reč je o proširenju garantne šeme od prošle godine, koja je iznosila dve milijarde evra a sada je proširujemo za dodatnih 500 miliona evra, kako bi preduzeća mogla bolje da funkcionišu u krizi - rekli su iz Ministarstva.

- Rok vraćanja kredita, u okviru nove garantne šeme za ugrožena preduzeća će biti pet godina, sa grejs periodom otplate od 18 do 24 meseca - saopštilo je Ministarstvo finansija.

Navedeno je da će se pred Vladom naći i zakonsko rešenje kojim se definiše isplata 60 evra pomoći građanima, te da očekuje da će u naredne dve do tri sedmice ti predlozi biti izglasani u parlamentu.

Novčanik
Foto: Profimedia

- Prijava za ovu pomoć počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Postupak će biti kao i prošle godine pa će se prijave podnositi putem sajta Uprave za trezor Republike Srbije, kao i putem kol-centra - rečeno je iz Ministarstva finansija.

Prvih 30 evra će biti isplaćeno u maju, a drugih 30 u novembru, a penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra.

Iz Ministarstva ističu da se nastavljaju razgovori sa najugroženijim sektorima, posebno zanatlijama, ali i fitnes centrima, noćnim klubovima, event centrima.

- Zato smo i organizovali tri paketa pomoći države. Krojači, frizeri, kozmetičari dobijaju pomoć automatski bez prijavljivanja - istaknuto je iz Ministarstva finansija.

Ocenjeno je da se ipak vidi svetlost na kraju tunela, o čemu govori i rezultat na kraju prošle godine, kada je Srbija imala jednu od najmanjih kontrakcija BDP-a u Evropi, kao i stopu nezaposlenosti od devet odsto.

Napomenuli su i da ohrabruju rezultati iz prva dva meseca ove godine kada smo imali 7,5 milijardi dinara suficita, a bio je planiran deficit.

Kada je reč o daljim planovima navedeno je da je trenutno jedan od najvažnijih projekata izgradnja kanalizacione mreže u 65 lokalnih samouprava, fabrike za prečišćavanje vode i kanalizaciona mreža, za šta će se obezbediti dodatna sredstva.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd