fbpx
Skip to main content
Grejanje novac

TRIKOVI DA SMANJITE RAČUNE! Majstor otkrio na koji način možete da uštedite, a da vam bude toplo

Foto: Profimedia/ilustracija
Većina nas pravi naizgled sitne greške, a koje prave veliku razliku na kraju računice.

Jesen je pokazala svoje pravo lice, pa proteklih nedelja u kući ili stanu nije moglo da se boravi bez grejanja, a još hladniji dani uskoro stižu.

GRAĐANIMA JOŠ 50 EVRA! Pročitajte detaljno objašnjenje kako da se prijavite

GRAĐANIMA JOŠ 50 EVRA! Pročitajte detaljno objašnjenje kako da se prijavite

KRUŽI NOVA PREVARA! Potrošači, kada kupujete stvari dobro pogledajte ETIKETU, ovo možete prijaviti inspekciji

KRUŽI NOVA PREVARA! Potrošači, kada kupujete stvari dobro pogledajte ETIKETU, ovo možete prijaviti inspekciji

Skupo vam je grejanje? Evo kako možete da se ogrejete kvalitetno, a JEFTINO!

Skupo vam je grejanje? Evo kako možete da se ogrejete kvalitetno, a JEFTINO!

Uskoro će peći morati da "rade" punom parom. Ukoliko se grejete na struju i TA peć, kada stignu računi neće vam lako pasti.

Ipak, postoje načini da smanjite troškove. Većina nas pravi naizgled sitne greške, a koje prave veliku razliku na kraju računice...

Može li da zagreje celu kuću?

Prvo što treba da znate jeste da TA peć treba da stoji ispod prozora ili do najhladnijeg zida, i to udaljena od njih 20 cm.

Drugo važno pravilo jeste da ne blokirate izvor toplote, što znači da prostor ispred peći ne sme da bude zatvoren. I nikako nemojte držati ploče ili neke druge nezapaljive predmete na peći, smanjujete širenje toplote, a samim tim će ona morati duže da radi kako bi zagrejala prostorije.

Da bi TA peć zaista i bila ekonomična, neophodno je da se ona puni toplotnom energijom, odnosno da grejači rade samo dok je na snazi jeftina struja. Ako želite da iskoriste njen pun potencijal, a ne prekoračite potrošnju, važno je da ne bude isuviše mala za prostoriju koju greje. U suprotnom, da bi postigli željenu temperaturu moraćete često da uključujete ispuštanje toplog vazduha, a na taj način će se brzo potrošiti akumulirana toplotna energija, pa će biti potrebno dopunjavanje u vreme kada je struja poprilično skupa. I to je jedna od najčešćih grešaka koju većina pravi.

Grejanje
Grejanje
Foto: Profimedia

Drugo gde greše jeste što ne koriste tajmer. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina struja, najbolje je nabaviti specijalne tajmere koji mogu automatski da se uključe, tako da ne morate da čekate ponoć ili, ukoliko ste nestrpljivi, upalite peć ranije i tako trošite skupu struju.

Još jedna velika greška jeste isključivanje peći kada niste kod kuće. Mnogo više će trošiti da se ponovo zagreje nego da sve vreme održava mlaku temperaturu. Zato podesite termostat na 15-16 stepeni kada niste kod kuće. Ovu kutijicu koja meri temperaturu ne postavljajte na spoljne zidove, i najbolje je da budu na visini od 1,5 m.

A kada ste kod kuće, optimalno je da temperaturu držite na 22 stepena. Ako povećate za samo jedan stepen, povećaćete i potrošnju struje za čak 6 odsto, a to mnogi ne znaju.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd