Skip to main content
Egipat

U Crnoj Gori će vas ODRATI za ležaljku, a ni Grčka nije kao što je bila, evo kakve su cene

Foto: Profimedia/ilustracija
Turisti zabrinuti

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a samim tim i potraga za idealnim mestom za relaksaciju, uživanje ili provod. Prva asocijacija vam je naravno more.

ZBOG VELIKOG INCIDENTA: Rusi NAJAVILI šta čeka PROVOKATORE! (FOTO)

Lagard za uvođenje veće discipline u evrozoni: Sledi stroža kontrola finansija

Ipak, ono što turiste pored smeštaja dodatno brine je i cene iznajmljivanja ležaljki koja je na pojedinim plažama veoma visoka.

Crna Gora

Deset dana sunčanja na ležaljkama Svetog Stefana, Maestrala i Kraljičine plaže košta i do 1.200 evra, pošto Crnogorci za par ležaljki traže i do 120 evra. U zavisnosti od plaže za koju se turisti odluče, komplet ležaljki u Crnoj Gori platiće od 10 do čak 120 evra.

Na Svetom Stefanu je nešto jeftinije 100 evra. Turistima bi valjda trebalo da znači to što za taj novac "besplatno" dobijaju flašu vode i tanjir voća.

Turisti koji leto provode u Crnoj Gori žale se što na većini plaža nemaju prostora za peškir, jer ih na taj način crnogorski ugostitelji primoravaju da plate njihove paprene cene.

Crna Gora
Foto: Profimedia/ilustracija

Najjeftinije proći oni koji mobilijar zakupe u kafićima u Bečićima, Rafailovićima i Sutomoru, koji će morati da izdvoje od 10 do 15 evra za par ležaljki, posle njih slede Herceg Novi, Budva, Kamenovo, Ploče i Jaz, sa cenom ležaljki do 20 evra.

Grčka

U velikom delu Grčke ležaljka se i dalje dobija po ceni pića. Na većini plaža se do nedavno primenjivao isti princip korišćenja ležaljki i suncobrana iz lokalnih kafića. A to znači da je obično potrebno naručiti jedno ili dva pića, što praktično rečeno znači da ćete platiti oko 4-5 evra dnevno, da biste dobili na korišćenje suncobran i dve ležaljke.

Međutim od nedavno to pravilo je promenjeno, pa se može desiti da vam u određenim barovima na plaži zatraže da komplet platite posebno.

Grčka
Foto: Profimedia

Ova informacija bude nešto što treba posebno da vas brine, jer se ova pravila bukvalno menjaju iz sezone u sezonu, a mogu se takođe menjati i zavisno od perioda godine.

Na ostrvu Mikonos zakup ležaljke i suncobrana košta 120 evra bez uključenog pića, a dobija se na korišćenje jedan peškir. Međutim pripadnike džet seta koji žele da rezervišu prvi red pored mora ovo zadovoljstvo će koštati između 300 i 500 evra. Inače, u cenu je uključena samo jedna ležaljka sa suncobranom.

Kipar

Za dve ležaljke i jedan suncobran na Kipru ćete morati da odvojite oko 7,5 evra, slično južnim grčkim ostrvima.

Pafos, Kipar
Foto: Srbija Danas

Na pojedinim plažama se ležaljke ne naplaćuju, tj. primenjen je grčki princip - naručivanje pića na svaka 3 sata.

Turska

Letovanje u Turskoj najviše se razlikuje od letovanja na drugim destinacijama po tome što većina aranžmana nudi odsedanje u hotelima i to sa "all inclusive" programom.

Turska, hotel
Foto: Profimedia

Dakle, vrlo verovatno nećete morati da plaćate ležaljke i suncobran. Ipak, ako se ne odlučite za tu varijantu odsedanja, iznajmljivanje će vas koštati od 7 - 10 evra, u zavisnosti od plaže na koju idete.

Španija

Mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani po ceni od 6 eura po komadu. Mnogo je onih koji suncobrane kupuju u nekoj od prodavnica, pa iznajmljuju samo ležaljke, ili čak ni to.

Plaže u celoj Španiji su javne površine, tako da možete doneti svoje suncobrane, ležaljke i sve što poželite. Mnogi smatraju da nema smisla trošiti novac na to, kada možete kupiti suncobran za 12 evra i koristiti ga dok ste na letovanju.

Španija
Španija
Foto: Profimedia

Prema rečima turista, na pojedinim plažama cena iznajmljivanja dve ležaljke i suncobrana je oko 15 evra.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd