fbpx
Skip to main content
Riba

U susret Božićnom postu HRANA POJEFTINILA: Cene RIBE snižene, neizvesno hoće li je biti dovoljno!

Foto: Profimedia/ilustracija
U Srbiji se tokom posta potroši i preko 2.000 tona ribe

Za dva dana počinje veliki Božićni post, kada se u Srbiji u proseku potroši oko 2.000 tona ribe, što je dvostruko više nego u preostalom delu godine.

STIŽE PRVA ISPLATA PENZIONERIMA: Evo kada ćete dobiti 3000 DINARA od države!

I pored izuzetno nepovoljne godine za proizvodnju, alasi kažu da će obezbediti dovoljne količine za domaće tržište. Kilogram ribe u maloprodaji košta od 430 do 450 dinara.

Zbog izuzetno velike potražnje ribe, alasi ribarskog gazdinstva "Ečka" ovih dana rade od rane zore do kasnih večernjih sati, bez obzira na vremenske prilike izlov mora da se obavlja, o čemu svedoči Slađan Barlov kome je ovo petnaesta sezona izlova.

- Fino je jutro, evo, dovukli smo ribu, sada ćemo je prerađivati i tako. Kad je izlov ribe, nema pauze, tad nam je sezona i nema odmora - priča Slađan.

Ovo je jedna od težih proizvodnih godina jer vremenske prilike nikako nisu pogodovale uzgoju ribe.

Sirova hrana
Foto: Profimedia

- Nije bila idealna godina, u početku je bilo dosta padavina a kasnije je bila sušna godina. Trebalo je dosta hrane i energije sve to složiti da bi došli do ovoga do čega smo danas došli, do ovog konzumnog šarana i mogu reći da godina nije idealna, ali je solidna - navodi tehnolog Ranko Seležan.

Da li će biti ribe dovoljno za domaće tržište i u kojoj će se meri sve ovo odraziti na cenu?

- Oko 1.100 tona planiramo ove godine, to je oko 110 vagona, cena ribe je znatno povoljnija u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče naših kupaca, ona se kreće u veleprodaji oko 320 dinara, na ribnjaku 340 dinara, za franko kupce to je veleprodajna cena. Kad govorimo o maloprodajnoj ceni, ona se kreće zavisno od mesta, od 430 do 450 dinara, to je maksimalno u maloprodaji - ukazuje Dejan Zejak, direktor ribarskog gazdinstva "Ečka".

NEZAPOSLENI, DANAS ISPLATA: Poštanska štedionica isplaćuje novčane naknade za oktobar

Tokom posta kupci se najčešće žale na ribu sa pijačnih tezgi za koju ne znaju ni gde je ni kada izlovljena. Iako veterinarska inspekcija apeluje na kupce da izbegavaju nelegalnu prodaju ribe, to se nažalost ponavlja iz godine u godinu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd