Skip to main content
Penzioneri

VAŽNA VEST ZA PENZIONERE: Evo kada će penzije zaista biti POVEĆANE!

Foto: Profimedia/ilustracija
Saopštenje Fiskalnog saveta da nema prostora za nova uvećanja zabrinulo mnoge penzionere. Tek kada se usvoji zakon o budžetu za sledeću godinu, znaće se prava slika. Novo povećanje ipak može da se očekuje na jesen 2019

Penzioneri u Srbiji će uskoro dobiti prvi uvećan ček, ali je mnoge zabrinulo saopštenje Fiskalnog saveta po kojem je Uredbom Vlade Srbije o povećanju penzija iznad 34.000 dinara potrošen sav fiskalni prostor za povećanje penzija u 2019. i da zato u narednoj godini u budžetu nema mogućnosti za dodatno povećanje penzija.

Šalter
Šalter
Foto: Profimedia/ilustracija

Ipak, s obzirom na to da je povećanje penzija, planirano za 2019. godinu, usledilo već ove jeseni, novo povećanje ipak može da se očekuje tek sledeće jeseni, dok u međuvremenu penzioneri sa nižim primanjima mogu da se nadaju jednokratnoj pomoći kada se u budžetu za to pronađe novac.

BUDUĆI VOZAČI, SPREMITE NOVAC Obuka za auto poskupljuje 10.000 dinara, a za druge katergorije JOŠ VIŠE?!

- Naša poruka je bila da Vlada ima sredstva da redovno indeksira penzije i to je najvažnije - objašnjava Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta. - Najveći deo prostora za povećanje Vlada je opravdano iskoristila za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, što je u skladu sa preporukama Fiskalnog saveta. Razlika između predloga Fiskalnog saveta i odluke Vlade je u upotrebi preostalih raspoloživih sredstava.

Fiskalni savet smatra da je preostali deo fiskalnog prostora trebalo iskoristiti za vraćanje na redovno indeksiranje svih penzija naredne godine, tačnije "za vraćanje u uređen penzijski sistem".

Penzioneri
penzioneri
Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, kako je saopštio Savet, "Vlada se Uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, od 18. oktobra 2018. godine, već opredelila da se raspoloživa sredstva odmah iskoriste za nesistemsko povećanje penzija samo delu penzionera (koji primaju penziju manju od 34.000 dinara)".

Vučić najavio POVEĆANJE zarada: Lekarima devet odsto veća plata, medicinskim sestrama 12 odsto

Ipak, tek kada Vlada Srbije sastavi zakon o budžetu za narednu godinu može da se vidi da li će biti prostora za neko novo naredno povećanje penzija.

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd