fbpx
Skip to main content
red

SVE VEĆI POREZI! Takse u malim mestima još veće: Stižu nove dažbine na naplatu!

Foto: Srbija Danas
Privrednici traže da se preispitaju odluke nekih opština i gradova o uvećanju ovih dažbina tim pre što će i 2021. godine biti otežano njihovo poslovanje zbog korona virusa.

Zbog "tankih" lokalnih kasa, sve je izvesnije da će većina gradonačelnika manji priliv novca nadomestiti povećanjem dažbina ne samo građanima već i firmama, koje će u 2021. godini takođe sačekati povećani porez na imovinu, na neke parafiskalne namete poput ekološke takse, ali i uvođenje novih dažbina poput protivpožarnog održavanja.

LEPE VESTI: Usvojena uredba o bespovratnoj pomoći za poplavljene

LEPE VESTI: Usvojena uredba o bespovratnoj pomoći za poplavljene

Kako vam majstori uzimaju pare iz džepa? Poznato koja su vaša prava i koliko može da se uveća račun za popravku!

Kako vam majstori uzimaju pare iz džepa? Poznato koja su vaša prava i koliko može da se uveća račun za popravku!

STIŽE NOVAC UOČI PRAZNIKA: Penzionerima novčanici teži u četvrtak

STIŽE NOVAC UOČI PRAZNIKA: Penzionerima novčanici teži u četvrtak

Stručnjaci tvrde da zato preduzeća sa zebnjom čekaju odluke lokalaca jer su u njihovim rukama čak 590 parafiskalnih nameta za koje se često ne zna po kojim kriterijumima su definisani iznosi, a za neke se čak ne zna ni razlog zašto su uvedeni. Zato privrednici traže da se preispitaju odluke nekih opština i gradova o uvećanju ovih dažbina tim pre što će i 2021. godine biti otežano njihovo poslovanje zbog korona virusa ali i zbog prolongirane obaveze prema državi koje stižu na naplatu. Ovo tim pre, jer pored tih dažbina, jedan deo kompanija imaće i troškove koji se odnose na fiskalizaciju koja tek predstoji.

Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku kaže da je jasno je da su kase gradova i opština pod velikim pritiskom, ali je još jasnije da su i kase privrednika na izdisaju.

- Država se zadužila da bi pomogla privredu, a sa druge strane lokalne samouprave najavljuju uvećanje čitavog niza troškova, iako zna da oni u januaru moraju da svoje prolongirane poreske obaveze plate. U narednoj godini će porez na imovinu biti podignut i firmama, a ne samo građanima, čime će posebno biti oštećena mala i srednja preduzeća koja su do sada vrednost svojih nepokretnosti obračunavala po fer vrednosti, kao i velike kompanije. To znači da se porez plaćao na vrednost koja se vodila u poslovnim knjigama, a sada im to nije više dozvoljeno već će ovaj namet plaćati po stopama koje odredi Poreska uprava i to na osnovu tržišne vrednosti, pa u nekim sredinama može doći do povećanja i do 50 posto pa čak i više - kaže Rajić.

On dodaje da taj potez anulira neke pozitivne primere u ovoj godini iz lokalnih sredina koje su odložili naplatu različitih naknada i zakupa poslovnog prostora.

- Problem je što firme za istu namenu plaćaju po dve-tri različite naknade, jednu republici, drugu lokalnoj samoupravi, treću nekom fondu. U toku ove godine su već uvedene neke dažbine kroz komunalne usluge. Kompanije u nekim opštinama se žale da su sada dobile novu naknadu, koja se zove protivpožarno održavanje, koja će ih opterećivati u 2021. godini iako to već plaćaju odvojeno, jer imaju ugovore sa firmama za zaštitu od požara. Nedopustivo je da kompanije plaćaju oko 590 parafiskalnih nameta, a ima čitav niz nerešenih pitanja u vezi sa kriterijumima na osnovu kojih se određuju i zašto se uvode. Zato se mora napraviti registar ovih dažbina da bi se znalo kakve su obaveze privrednika - kaže Rajić.

porez
Foto: Shutterstock

Kako dodaje, novi trošak će biti i fiskalizacija i to za 100.000 privrednika u oblasti usluga.

- Država jeste planirala pomoć za ovaj posao, ali on neće biti dovoljan jer će morati da se menjaju i baždarite kase, da se nabave i softveri - navodi on.

Slično mišljenje ima i počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

- Stanje u 2021. godini će biti neuporedivo teže nego ove godine jer se ne zna se kada će se ovo sa koronom završiti. U toj neizvesnosti lokalne samouprave posežu za povećanjem dažbina. Zato mislim da država treba da nađe način da se ograniče lokalne takse dok traje ova pošast - kaže Atanacković.

Kako dodaje, rast nameta u nedostatku para nije dobro za privredu.

- Često i ne znate šta se plaća a neke lokalne sredine ponašaju se kao da nisu u Srbiji već u Kuvajtu kada određuju visinu nameta - kaže Atanacković.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd