fbpx
Skip to main content
cigarete

VEST KOJA NEĆE OBRADOVATI PUŠAČE: Od februara će vam trebati više novca za cigarete

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovih dana se očekuju zahtevi i drugih proizvođača.

Cigarete koje proizvodi kompanija "Japan Tobacco International " iz Sente od 1. februara poskupeće za 10 dinara, a razlog za korekciju je uvećanje specifične akcize, za dinar i po po pakli, koja je predviđena Akciznim kalendarom.

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

RASTE CENA PŠENICE: U Srbiji se sve manje jede hleb, da li će poskupeti brašno?

RASTE CENA PŠENICE: U Srbiji se sve manje jede hleb, da li će poskupeti brašno?

UŠTEDITE 5.000 EVRA ZA GODINU DANA! Ovo je trik koji je zaludeo svet

UŠTEDITE 5.000 EVRA ZA GODINU DANA! Ovo je trik koji je zaludeo svet

Vlada Srbije im je na poslednjoj sednici odobrila nove cene, pa će pušači koji uživaju u proizvodima ove fabrike duvana za svoje zadovoljstvo morati da izdvoje od 270 do čak 550 dinara.

Tako se nastavlja praksa da s korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cene. Ono što je takođe izvesno, to je da će sa ovom korekcijom država proizvođačima, po ovom osnovu, po pakli uzimati 76,75 dinara, umesto dosadašnjih 74,50 dinara. Uz ovu specifičnu akcizu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna od 33 odsto, a na sve to dodaje se i PDV. Drugim rečima, sa uvećanjem ovog nameta rastu i drugi, koje proizvođači moraju da izdvoje za državu, pa se zato cene koriguju znatno više od utvrđenog uvećanja po osnovu specifične akcize.

Izvor iz Vlade kaže da se ovih dana očekuju zahtevi i drugih proizvođača.

- Procedura nalaže da se za uvećanje cena traži odobrenje Vlade. Reč je o uvećanju specifične akcize za dinar i po, ali pošto se sa ovim nametom uvećavaja i iznos po osnovu proporcionalne akcize i PDV, proizvođači uvećavaju cenu za 10 dinara. Takav trend je definisan akciznim kalendarom, koji važi sve do kraja 2025. godine. Mi do tada moramo da dostignemo standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada nešto više od 70 evra i ona spada među države gde su cigarete najjeftinije - objašnjava naš sagovornik.

Duvandžije kažu da se iznos proporcionalne akcize od 33 odsto ne menja, ali se on obračunava na novu cenu paklice, na koju se dodaje i PDV.

- Kada se sve sračuna, u tom poskupljenju od 10 dinara oko osam ide državi - naglašavaju proizvođači.

Inače, uskoro bi moglo da dođe i do korekcije akcize na derivate nafte za 1,3 odsto jer su toliko zvanično porasle i cene u 2020.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd