fbpx
Skip to main content
učenici, učenje

7 CAKA kako da pripremite ispit za ČAS POSLA

Foto: Profimedia/ilustracija
Sve je moguće ako se dobro organuzujete

Možda niste među  retkim srećnicima koji su sve preostale ispite položili u junskom roku, pa da  imate celo leto za uživanje. Ukoliko ste među onima koji će dobar deo leta provesti uz knjigu i spremanje istpita, onda obavezno pročitajte sledeće redove jer vam nude načine kako da budete što efikasniji u učenju te samim tim dosta vremena uštedite i za uživanje.

Dobro se organizujte

Uvek nosite sa sobom planer obaveza. Zapisujete sve svoje projekte, zadatke, jer samo tako ćete biti sigurni da neće biti zaboravljeni. Takođe, planer obaveze vam možete koristiti jer će te tako moći mnogo bolje da organizujete svoje aktivnosti i vreme. Uz pomoć planera znaćete tačno koliko sati je potrebno da učite, a kada stupa vreme za opuštanje i odmor. 

ručni sat
sat
Foto: Profimedia

Otarasite se svih „smetnji“

Kada otvorite knjigu i krenete sa učenjem jako je bitno da budete odmorni i dobro skoncentrisani. Jedno od prvih pravila jeste da isključite mobilni telefon ili da ugasite ton. Jako je bitno da vas u toku učenja ništa ne dekoncentriše i skreće vam pažnju sa knjige. Smetnje se nalaze svuda oko nas, od mobilnih telefona do porodice i prijatelja. Skrenite pažnju članovima porodice da kada i koliko planirate da učite i recite im da vas ne uznemiravaju u tom vremenskom okviru.

devojka radi test
Foto: Profimedia

Proverite da li su beleške tačne

Pisanje ili „hvatanje“ jasnih i kompletnih beleški pomoći će vam da obradite sve informacije koje učite. Kada krenete sa učenjem i ukoliko niste sigurni u tačanost napisanih informacija, najpametnije je da beleške proverite sa kolegama. Nije pametno da „bubate“ nepovezane i nejasne beleške sa predavanja.

knjige
Foto: Profimedia/ilustracija

Uredite mesto za učenje

Najbolje mesto za učenje je mirno, dobro osvetljeno i slabo prometno mesto jer nije poželjno da vas neko prekida tokom spremanja ispita. Potrebe svih su različite pa je važno da pronađete mesto koje vama odgovara.

Učite sa kratkim pauzama 

Na svakih 30 minuta kada učite treba da pravite kratku pauzu od 10 do 15 minuta. Kratke pauze mogu da budu mnogo efikasne kako biste napunili baterije. Učenje u kontinuitetu bez pravljenja pauze ne može nikako biti produktivno jer vas iscrpljuje. Pravljenje kratkih pauza omogućava mozgu da se opusti tako da može da ostane produktivan u dižem periodu.Takođe, poželjno je da se tokom učenja ustanete i rastegnete nakon celočasovnog sedenja. 

Kafa
Kafa
Foto: Profimedia

Učite u grupi

Učenje sa kolegama, međusobno preslišavanje lekcija, može biti mnogo korisno kod učenja. Ovo vam može pomoći da testirate svoje znanje i da vidite koliko ste sigurni u ono što ste naučili. 

Ukoliko se spremate da krenete sa učenjem sa septembarski ispitni rok navedena pravila vam mogu biti od velike koristi i pomoći vam da prebrodite učenje tokom letnjih dana. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
22 Beograd