fbpx
Skip to main content
Deca

"BEŽE" SA ČASOVA ČAK I KADA JE NASTAVA ONLAJN: Kakva je situacija sa decom i učenjem na daljinu?

Foto: Profimedia/ilustracija
Od oktobra su krenuli prvi kontrolni zadaci i ispitivanja u školama, a nastavnici primećuju da su pojedini učenici popustili u učenju.

Opšti je utisak da je nova školska godina veliki izazov za sve, kao i da interakciju između đaka i nastavnika u učionici ne može ništa da zameni. Kako se pokazalo, najčešće poteškoće učenici imaju u okviru samostalnog rada.

SVE PODSEĆA NA DOBRA STARA VREMENA: U Topoli učenici formirali zadrugu, trud prepoznalo i Ministarstvo prosvete

SVE PODSEĆA NA DOBRA STARA VREMENA: U Topoli učenici formirali zadrugu, trud prepoznalo i Ministarstvo prosvete

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI U Srbiji raste broj DIGITALNIH MEDIJA: Ove veštine garantuju uspešnu karijeru i dobru zaradu

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI U Srbiji raste broj DIGITALNIH MEDIJA: Ove veštine garantuju uspešnu karijeru i dobru zaradu

STUDENTI PREDALI ČAK 18.000 POTPISA: Traže smanjenje školarina na svim fakultetima za 30 odsto

STUDENTI PREDALI ČAK 18.000 POTPISA: Traže smanjenje školarina na svim fakultetima za 30 odsto

Profesorka srpskog jezika i književnosti u Zemunskoj gimnaziji Sanja Štrbac primećuje da učenici teško uspevaju da održe redovnost u učenju, naročito u nedelji kada nastavu prate od kuće.

- Ovaj utisak prisutan je od početka školske godine, a intenziviran je s prvim proverama tekućih znanja kod učenika. Kod mene su ocene slabije, ostale kolege imaju podeljena iskustva, ali ne može da se tvrdi da su im ocene bolje. Uglavnom ocene dajem kroz usmeno ispitivanje i razgovor, te ocene su bolje od onih sa pismenog zadatka, ali nisam zadovoljna. Smatram da mogu i treba da budu bolje - ističe Sanja Štrbac.

Malo vremena na časovima

Profesorka navodi da čas od pola sata nije dovoljan da se na kreativniji i sadržajniji način pristupi nastavi, kao i da se učeniku da dovoljno vremena da se usmeri na temu. Za učenje je ipak neophodno i postavljati pitanja, razgovarati...

- U promenjenim okolnostima princip racionalizacije toka časa ide neretko kroz izostavljanje važnog dela nastavnog procesa - motivacije za rad na času. Sve se svodi na informacije koje nisu jedino čemu učenik treba da se uči i osposobljava na času, naprotiv. U nastavnim predmetima kao što je moj sadržaj zahteva da se o njemu diskutuje i misli u živom dijalogu - napominje profesorka.

Prvacima u srednjim školama teže

Izvesne poteškoće u održavanju redovnosti učenja u nedeljama onlajn nastave primećene su i kod učenika Druge ekonomske škole u Beogradu, kažu pomoćnica direktora Cveta Mitrović i predsednica Stručnog veća ekonomista Jasmina Božić.

- Nastavnici u toj nedelji koriste raznovrsne WEB alate i snimljene časove postavljene na RTS Planeti, što ipak ne može da se poredi sa učinkom neposredne nastave u školi. Učenicima nedostaje škola, drugovi, socijalizacija uopšte, uz veoma česte komentare kako je živa reč nastavnika nezamenljiva - ističe profesorka. 

Deca nose maske
Foto: Profimedia/ilustracija

Dodaju da nema većih odstupanja u ocenama učenika, osim prvog razreda koji se trenutno kotira nešto lošije.

- Razlog je u tome što su u pitanju novi, stručni predmeti i dve od četiri nedelje u mesecu neposredne nastave nisu dovoljni kako bi na kvalitetan način usvojili nastavne sadržaje. Osim toga, kao razlog za lošije ocene učenika prvog razreda, navodimo i završetak osnovnog obrazovanja na onlajn način - kažu Mitrović i Božić.

Neredovnost u učenju

Profesorka matematike i pomoćnica direktora u beogradskoj OŠ "Kralj Petar I" Marina Stojanović mišljenja je da učenici starijih razreda u novim okolnostima ne mogu sasvim da postignu redovnost u učenju.

- Postoje predmeti gde je živa reč nastavnika jako važna za usvajanje novih nastavnih sadržaja. Tu je onda potrebna dodatna podrška nastavnika, a to je prilično otežano zbog ograničenja koja moramo poštovati iz opravdanih razloga. Trudimo se da na časovima kada su učenici u školi damo što je moguće više pojašnjenja nastavnih sadržaja, čak i kada to nije po planu za taj čas, a da onlajn časove koristimo više za uvežbavanje - priča Stojanovićeva.

Dodaje da su rezultati kontrolne vežbe uobičajeni, ali napominje da se težina testa koji je dala učenicima razlikuje od uobičajenog, jer je prilagođen situaciji.

Propuštaju TV časove

Pedagog u beogradskoj OŠ "Despot Stefan Lazarević" Mirjana Milanović ističe da su đaci srećni što su se vratili u škole, ali se stiče utisak da pojedini učenici neredovno prate TV časove.

Srednjoškolci
Srednjoškolci
Foto: Profimedia/ilustracija

- Prema našim istraživanjima tokom trajanja nastave na daljinu tokom prošle školske godine, u najvećem procentu našim učenicima je nedostajala škola i živa reč nastavnika. Veliki izazov im predstavlja dužina trajanja časa. Ističu da za 30 minuta ne uspevaju da isprate novo gradivo i odgovore na zahteve koji su pred njima - navodi pedagog.

Kaže da i pored maksimalnog zalaganja svih u pojedinim predmetima izostaju očekivano bolji rezultati.

Zavisi od učenika

Nastavnica engleskog u OŠ "Karađorđe" na Voždovcu Tanja Kraljević Markoš smatra da se učenici tek od oktobra uhodavaju u učenju, ali da to u velikoj meri zavisi od učenika.

- Oni koji redovno i vredno rade, čine to i sada, a oni koji su skloni kampanjskom učenju, nastavljaju tako i dalje. Mislim da se, ipak, može održati redovnost učenja, uz dobru organizaciju učenika, ali i nastavnika - kaže ona.

Strpljenje i saradnja s roditeljima

Kao preduslov da deca bolje prate nastavu i uče, nastavnici ističu da mora postojati saradnja s roditeljima.

- Učenici su dosta vremena proveli van škole i potrebno je i njima pružiti više vremena, strpljenja, razumevanja da se prilagode sadašnjim okolnostima. Jedan od važnih preduslova je i uzajamna saradnja sa roditeljima, kao najodgovornijim partnerima u učenju - zaključuje Milanović.

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd