fbpx
Skip to main content
Studenti

Biti na Šangajskoj listi je važno iz JEDNOG RAZLOGA, a ovaj SVETSKI UNIVERZITET drži PRVO MESTO već 16 godina

Foto: Profimedia
U poslednje vreme mnogo se priča o Šangajskoj listi  i zašto je bitno da se beogradski univerzitet nađe na njoj.

Svake godine univerziteti širom sveta se bore da svoje mesto nađu na ovoj prestižnoj listi. Vest da je beogradski univerzitet pao za stotinu mesta na Šangajskoj listi objeknula je pre nedelju dana. Prošle godine naša najstarija visokoškolska ustanova bila je ranigirana među 400 najboljih, a sada smo u grupi između 400. i 500. mesta. Kao i prethodnih godina, na listi je i ove godine najviše američkih univerziteta, a slede ih kineski i britanski.  

Šta je Šangajska lista?

Akademsko rangiranje univerziteta u svetu ili Šangajska lista prvi put je objavljena 2003. Godine i od tada svake godine rangira hiljade najboljih univerziteta na svetu. Treba naglasiti da se rangiranje vrši prema šest faktora: broja alumnista i dobitnika Nobelove nagrade i Fildsove medalje među zaposlenima na univerzitetu; broja istraživača citiranih u u Clarivate Analytics; broja tekstova objavljenih u u časopisima Nature i Science; broja radova objavljenih u časopisima sa SCI i SSCI liste i akademskog doprinosa ovih indikatora po instituciji.

Fakultet
Foto: Srbija Danas

Zašto je bitno “postojanje” na Šangajskoj listi?

Biti na Šangajskoj listi stvar je prestiža jer se na toj listi nalazi samo 2 posto svetskih univerziteta. Prvi put na Šangajskoj listi Univerzitet u Beogradu se našao 2012. godine, dok je najbolji rang imao, kao što smo videli,  2016. i 2017. godine kada je bio između 201. i 300. mesta. 

Harvard
Foto: Profimedia

Neprikosnoveni - Harvard

Jedini univerzitete koji punih 16 godina drži prvu poziciju jeste američki univerzitet Harvard, najprestižnijih od svih univerziteta na svetu. Stanford drži čvrsto drugo mesto, stim što je samo 2010. godine bio treći. Poslednje dve godine, kao i ove, treću poziciju drži Kembridž. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd