Skip to main content
Prijemni ispit

BITKA ZA MESTO NA FAKULTETIMA: Prava navala na PSIHOLOGIJI, MEDICINI, IT SMEROVIMA...

Foto: Profimedia/ilustracija
Skoro 6 i po maturanata konkurisalo na jedno mesto

Interesovanje za IT smerove konstantno raste, ali popularni su i medicina, psihologija, stomatologija i farmacija gde posao i nije tako lako pronaći, dok je ove godine nastavljen pad interesovanja za studije prava, u unutrašnjosti zemlje i ekonomije.

Kako je novi Zakon o visokom obrazovanju učinio visoke škole neatraktivnim za buduće studente?

Kako je novi Zakon o visokom obrazovanju učinio visoke škole neatraktivnim za buduće studente?

ĐAKE OD SEPTEMBRA ČEKAJU VELIKE PROMENE: Petica više neće biti najviša ocena

ĐAKE OD SEPTEMBRA ČEKAJU VELIKE PROMENE: Petica više neće biti najviša ocena

ZAVRŠEN UPIS U SREDNJE ŠKOLE: Ima još neraspoređenih učenika, a evo kad će moći da se upišu

ZAVRŠEN UPIS U SREDNJE ŠKOLE: Ima još neraspoređenih učenika, a evo kad će moći da se upišu

Posmatrajući smer psihologija na svim fakultetima u Srbiji, na ukupno 328 mesta konkurisalo je 1.371 maturanata, odnosno više od 4 na jedno slobodno mesto.

Sve traženiji psiholozi

Sa duge strane na sajtu poslovi.infostud.com u proteklih godinu objavljeno je ukupno 563 oglasa vezanih za psihologiju, a najtraženije pozicije su bile vezane za HR i konkretno zanimanje psiholog.

Podaci su ovo analize interesovanja budućih brucoša i mogućih radnih mesta koje ih čekaju na tržištu, sajta najstudent.com.

Ovaj odnos je najvidljiviji na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je skoro 6 i po maturanata konkurisalo na jedno mesto.

Medicina tražena

Na drugom mestu po interesovanju je medicina, koju prate i ostale srodne nauke. Na ukupno 983 slobodna mesta na smerovima za medicinu konkurisalo je 2.306 budućih studenata, a slične brojke možemo videti i na stomatologiji i farmaciji, gde je takođe na slobodna mesta konkurisalo više od 2 kandidata.

- Za medicinske nauke, iako je ovo više godina unazad najtraženija oblast za studiranje, ponuda posla na sajtu poslovi.infostud.com nije u skladu sa interesovanjem maturanata. Tek oko 4 odsto oglasa su bili namenjeni farmaceutima i stomatolozima, dok za medicinu kao primarnu oblast nije bilo oglasa. Neki od razloga sigurno mogu da budu što maturanti vide mogućnost zapošljavanja u inonstranstvu, kao i u državnim ustanovama koje konkurse za zapošljavanje raspisuju na druge načine - kažu sa sajta.

Fakultet
Foto: Srbija Danas

I za IT ogromno interesovanje

Na fakultetima gde je IT primarna oblast, ove školske godine smo imali više od 5.000 slobodnih mesta, gde je konkurisalo više od 8.000 maturanata. Najveća zaintesovanost bila je na Fakultetu organizacionih nauka, gde je na 820 mesta bilo 2.157 prijavljenih, kao i na smeru Informatika na Matematičkom fakultetu gde se 3 kandidata takmičilo za jedno slobodno mesto. Smer Softversko inženjerstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, imao je 383 studenta na 80 mesta.

Interesovanje maturanata za IT je u skladu sa potrebama tržišta, budući da postoji veliki broj oglasa upravo za radna mesta u ovoj oblasti. Skoro 25 odsto oglasa je bilo namenjeno IT kandidatima.

Novi rekordi

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu je ove godine ostvario rekordan broj upisanih kandidata u prvu godinu osnovnih akademskih i osnovnih strukovnih studija: 2402 brucoša. Tome je prethodio rekordan broj prijavljenih kandidata: 2920.

- To više nije čudo. Broj konkursnih mesta, broj prijavljenih i broj upisanih raste iz godine u godinu. Verovatno je ovogodišnjem rekordu doprinela mogućnost izbora 5 studijskih programa kroz prioritetne želje, zatim onlajn prijava koju je iskoristilo 92 odsto prijavljenih kandidata. Veliki broj brucoša će početi nastavu u novoj zgradi NT parka. Mislim da je ipak najveći doprinos ovogodišnjem rekordu dao tradicionalno visok kvalitet obrazovanja koje se stiče i potvrđuje diplomom FTN-a. Generalno naši su inženjeri traženi na tržištu rada, a ove godine najveće interesovanje je bilo za Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, 5 na 1 mesto, Grafičko inženjerstvo i dizajn, 2.5 na 1 mesto, Računarstvo i automatika, 2 na 1 mesto i Arhitektura, 2 na 1 mesto - izjavio je dr Zoran Ovcin, koordinator prijemnog i upisa FTN.

Kapacitet ovog novosadskog fakulteta popunjen više od 90 odsto i ostaće još malo mesta za drugi upisni rok.

Traženi i ekonomisti

Veliki broj oglasa na tržištu rada namenjen je ekonomistima, kao i srodnim poslovima, više od 11 odsto uz 4 odsto oglasa za marketing i PR pozicije. Sa druge strane velika zainteresovanost bila je samo na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Ekonomski fakultet u Subotici imao je solidnu godinu, dok je na ostalim ekonomskim fakultetima broj studenata bio manji od broja slobodnih mesta.

Deo konkursa vezan za trgovinu i prodaju na tržištu rada viši je od 13 odsto, a i u ovim oblastima ekonomisti bi se mogli pronaći. Kad je pravo u pitanju, u prethodnoj godini svega 2,5 oglasa oglasa je bilo raspisano iz ove oblasti, a primetan je pad u interesovanju maturanata, budući da će tek 75 odsto slobodnih mesta na pravnim fakultetima biti popunjeno u junskom roku.

arhitektonski,-gradjevinski,-elektrotehnicki-fakultet
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici, na kojem ima 792 mesta, prijemni je polagalo i položilo 765 onih koji će se verovatno tu i upisati. Ovo je najveće interesovanje za ovaj fakultet još od 2013. godine, a najtraženiji smer bila je poslovna informatika.

- Ukupna kvota koja je bila predviđena za samofinansiranje za Suboticu i Novi Sad je u potpunosti potpunjena, odnosno imamo 100 odsto popunjenosti kvote. Najviše njih opredelilo da studira poslovnu informatiku, finansije, bankarstvo i osiguranje, marketing i menadžment. Ove godine je poslovna informatika zabeležila povećano interesovanje u odnosu na prošlu godinu, a takođe je marketing vrlo interesantan kandidatima - rekao je Stevica Divnić, rukovodilac Studentske službe.

Jezici i arhitektura atraktivni

Osim psihologije, medicine i IT smerova, primetno je i veliko interesovanje za studije engleskog jezika, kao i nemačkog, pošto je na svako slobodno mesto konkurisalo više od jednog i po studenta. U porastu prijava izdvajaju se i arhitektura i građevinarstvo. Po ovom istraživanju na 33.937 slobodnih mesta konkurisalo 35.093 budućih studenata. Sa druge strane, na sajtu poslovi.infostud.com u proteklih godinu dana bilo je ukupno 26.814 oglasa za visokokvalifikovanu radnu snagu.

SKOČILE KIRIJE ŠIROM SRBIJE: Neizvesnost oko putovanja digla cene iznajmljivanja vikendica

SKOČILE KIRIJE ŠIROM SRBIJE: Neizvesnost oko putovanja digla cene iznajmljivanja vikendica

GRČKA OLAKŠICAMA PRIVLAČI STRANE PENZIONERE Jedinstvena poreska stopa na celokupan prihod ostvaren u inostranstvu

GRČKA OLAKŠICAMA PRIVLAČI STRANE PENZIONERE Jedinstvena poreska stopa na celokupan prihod ostvaren u inostranstvu

Umesto osam sati, stiže se za četiri: Počela rekonstrukcija deonice pruge Budimpešta-Beograd!

Umesto osam sati, stiže se za četiri: Počela rekonstrukcija deonice pruge Budimpešta-Beograd!

Borska Osnovna škola "3. oktobar" dobila ZNAČAJNA SREDSTVA na konkursu Erasmus+

Borska Osnovna škola "3. oktobar" dobila ZNAČAJNA SREDSTVA na konkursu Erasmus+

SRBIJA POČINJE SA KOMBINOVANIM MODELOM NASTAVE: Otkriveni detalji kako će izgledati nastava u septembru

SRBIJA POČINJE SA KOMBINOVANIM MODELOM NASTAVE: Otkriveni detalji kako će izgledati nastava u septembru

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
29 Beograd