fbpx
Skip to main content
Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"BOŽE PRAVDE" PRE POČETKA ČASA: Srednjoškolcima se uvodi novi predmet, "Osnove sistema odbrane"

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Nastava je fakultativnog tipa

Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje važan projekat - nastavu za fakultativni predmet "Osnove sistema odbrane Republike Srbije", koji je namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

KRENULE PRIJAVE ZA BESPLATNE UDŽBENIKE U SRBIJI: Koje grupe školaraca imaju pravo na beneficije?

KRENULE PRIJAVE ZA BESPLATNE UDŽBENIKE U SRBIJI: Koje grupe školaraca imaju pravo na beneficije?

MLADI VASILIJE PONOS SRBIJE: Maturant beogradske gimnazije dobio najveće priznanje od američkog univerziteta (FOTO)

MLADI VASILIJE PONOS SRBIJE: Maturant beogradske gimnazije dobio najveće priznanje od američkog univerziteta (FOTO)

BEZ MOBILNIH TELEFONA U ŠKOLAMA: Mnoge zemlje uvele novo pravilo za đake, a gde je tu Srbija?

BEZ MOBILNIH TELEFONA U ŠKOLAMA: Mnoge zemlje uvele novo pravilo za đake, a gde je tu Srbija?

O značaju programskih tema koje taj nastavni predmet obuhvata, ciljevima uvođenja u nastavni program i novitetima nastave na daljinu, u emisiji "Svitanje" Televizije "Pink" govorili su savetnica potpredsednika Vlade i ministra odbrane Dunja Simić i potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane.

- Ministar Stefanović je ocenio da je ova tema jako važna, s obzirom na to da je kao jedan od prioriteta postavio upravo to da bi naši mladi širom Srbije, učenici završnih razreda srednjih škola, trebalo da znaju osnovne stvari o odbrani naše zemlje. Cilj je naučiti ih o osnovnim stvarima o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana, ali ne samo to, već i važnim stvarima koje se tiču tradicije i istorije naše vojske.

- Ministar je naglasio prilikom posete Vojnoj akademiji, kada je prisustvovao snimanju časova na daljinu, da je ovo nešto što će vratiti jedinstvo vojske i naroda, u tom smislu da će naši mladi ponovo steći neka najosnovnija znanja po pitanju vojske - podsetila je Simić.

Kako kaže, časovi posvećeni odbrani zemlje počinjaće intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde", što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom.

Potpukovnik Krsmanović objašnjava da se nastava za "Osnove sistema odbrane Republike Srbije" izvodi uz korišćenje pisanih materijala, "Power point" prezentacija, a kao vrhunac Ministarstvo odbrane je izradilo priručnik koji mogu da koriste i nastavnici i učenici.

Vojska Srbije
Foto: Profimedia/ilustracija

- Nastava je fakultativnog tipa. Održava se na četiri časa odeljenskih starešina i sastoji se od 11 tema, gde je 10 tema obrađeno teorijski, a jedna tema je praktična. Ministarstvo odbrane izašlo je u susret Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i pripremilo celokupne materijale za izvođenje ove nastave. Takođe, Ministarstvo odbrane je otišlo i korak dalje i ponudilo stručnu pomoć za izvođenje nastave. Naime, direktori srednjih škola mogu da upute jedan kratak zahtev našem teritorijalnom organu i obrate se za pomoć. U tom slučaju, neko u uniformi iz našeg teritorijalnog organa odlazi u školu i tamo pomaže razrednim starešinama da izvedu nastavu - rekao je Krsmanović.

On naglašava da je ovaj predmet važan za učenike završnih razreda srednjih škola, jer oni kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, postanu profesionalni vojnici ili se odluče za služenje vojnog roka.

Kada je reč o novitetima u nastavi, Dunja Simić je istakla snimanje nastavnih filmova, kao vid podrške u sprovođenju nastave na daljinu.

- Ono što je izazov ove godine i što je bio prošle školske godine, je epidemiološka situacija koja je trenutno nepovoljna, u smislu da ne možemo uvek ući u učionicu i biti prisutni na času. I ove godine smo ponudili tu vrstu pomoći, da sačinimo nastavne filmove u trajanju od oko 25 minuta, koji će uz veliku podršku Ministarstva prosvete biti distribuirani svim školama u Srbiji. Na taj način, imaćemo još jedno nastavno sredstvo, pored prezentacije i naših vojnih starešina u uniformi koji su išli kao pomoć, kao dodatnu ispomoć u izvođenju ove važne nastave - rekla je Simić.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Umerena kiša
22 Beograd