fbpx
Skip to main content
studenti

Četiri FATALNE GREŠKE studenata dan uoči ispita

Foto: Profimedia
Dan pred ispit studentima sigurno najteže pada, a baš na taj dan prave i najveće greške

Pred ispit trema postaje sve već jer se približio dan izlaska. Da li sam dovoljno gradiva naučio? Da nisam nešto propustio? Šta ako „padnem“ ispit na nekom glupom pitanju? Šta ako profesor bude loše raspoložen? Ovo su samo neka od pitanja koja studenti sebi postavljaju dan uoči polaganje ispita na fakultetu.

U nastavku pokušaćemo da upozorimo studente na najčešće greške koje prave dan uoči polaganja ispita. 

Nedovoljno sna 

Na prvom mestu tu je problem nedovoljnog sna, tačnije nespavanja pred ispit. Većina studenata greši ako misli da je moguće dan i noć uoči ispita da se presliša sve gradivo i da se „upije“ još gradiva što se nije stigli do tada. Nema svrhe biti celu noć budan pred ispit „učeći“ jer time dosta rizikujete da na dan ispita budete pospani, nervozni, slabo koncentrisani, baš zbog nedovoljnog sna. Dakle, savet je da dan pred ispit legnete što ranije, da se odmorite i lepo naspavate kako bi bili odmirni za sutrašnji dan. 

Spavanje
Foto: Profimedia

Preterivanje s kofeinom

Dosta studenata preterujući sa učenjem dan pred ispit, preteruje i sa kofeinom. Mnogi veruju kako će povećane doze kofeina dan pre ispit pomoći, dok ga s druge strane neki studenti pred ispit potpuno izbegavaju bojeći se eventualnih posledica. I jedno i drugo mišljenje je pogrešno jer ukoliko konzumiramo dosta kafe inače, pogrešno je njegove doze pred ispit povećavati ili naglo smanjiti. 

devojka radi test
Foto: Profimedia

Pridavanje životne važnosti ispitu

Ukoliko je ispit koji se polaže veoma bitan, većina studenata je sklona izlazak na ispit doživljavati kao nešto od čega im život zavisi. Polaganju se predaje velika važnost, tolika da se preteruje. Polaganju ispita treba pristupiti kao svakodnevnoj životnoj aktivnosti i na nju ne treba gledati preozbiljno. Ispiti se padaju i polažu, to je nešto sasvim normalno i u osnovi nema ništa loše. Od svih grešaka koje studenti prave pred ispit, ova je definitivno jedna od najtežih. Dakle, ispitima ne smemo pridavati veću važnost od realne jer tako stvaramo veliki pritisak koji nam može samo odmoći pri polaganju ispita. 

Ispit
Foto: Profimedia

Ostanak u kući

Ako i poslednji dan pred ispit student ceo dan provede u kući, za knjigom i nigde ne izađe, to će ga sigurno dodatno umoriti. Preporučljivo je da student, dan pred ispit, obavezno napravi nekoliko kraćih pauza na otvorenom. Ako ste student i sutra polažete ispit, izađite danas na svež vazduh, prošetajte se malo, izađite na kafu sa prijateljem...to će vam mnogo više pozitivno koristiti pred sutrašnji dan nego ostanak u zatvorenom prostoru. 

 

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd