fbpx
Skip to main content
Učenje

Da li treba uvesti srpski jezik kao obavezan predmet na fakultete?

Foto: Profimedia
Većina pristalica uvođenja srpskog jezika na fakultete smatra da je u Srbiji vidljiva niska jezička kultura

U poslednje vreme dosta se priča o uvođenju srpskog jezika kao obaveznog predmeta na fakultete u Srbiji. Ono što najviše zabrinjava intelektualnu elitu u Srbiji jeste loše znanje srpskog jezika među đacima u sredjim školama, ali i među svršenim akademcima, koji ne mogu da se pohvale dobrim poznavanjem maternjeg jezika. Zbog toga je Odbor za standardizaciju srpskog jezika nedavno uputio predlog Konferecniji univerziteta Srbije (KONUS) da se na fakultete uvede srpski jezik kao obavezan predmet. 

Većina pristalica uvođenja srpskog jezika na fakultete smatra da je u Srbiji vidljiva niska jezička kultura , čak i kod fakultetskih obrazovanih građana. Mnogi smatraju da je takvo stanje logično s obzirom na mali broj časova u osnovim i srednjim školama, kao i na činjenicu da se srpsku jezik ne izučava na univerzitetu. Odbor za standardizaciju srpskog jezika je predložio da učenje srpskog jezika na univerzitetima traje najmanje godinu dana, a da bi programe primerene profilu fakulteta uradili predstavnici fakulteta sa stručnjacima sa katedri za srpski jezik. 

Fakultet
Foto: Srbija Danas

Zanimljivo je spomenuti da  je Departman za novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu, jedan je od retkih nelignvističkih fakulteta na kom se srpski jezik izučava kao obavezni predmet. Tamo se srpski jezik izučava u dva predmeta - Savremeni srpski jezik i Srpski jezik i pravopis, dok studenti četvrte godine imaju mogućnost da, u okviru izbornih predmeta, pohađaju i Dikciju.

Pored pozitivnih reakcija, postoje i kritike na predlog Odbora za standardizaciju srpskog jezika, prema kojima iza pomenutog predloga može da stoji “čisti interes” jer će nakon eventualnog uvođenja srpskog jezika kao obaveznog predmeta na fakultetima, porasti potreba za knjigama i udžbenicima. 

učenici, učenje
Foto: Profimedia/ilustracija

Činjenica je da društvo danas nameće ljudima koje strane jezike treba da uče, i to naravno one koji su “najprofitabilniji”, takođe, mladima se uveravaju da je neznanje engleskog jezika nešto što je “sramota” jer živimo u 21. veku. S druge strane, maternji srpski jezik se neopravdano zanemaruje i stavlja na margine, a na nepoznavanje padeža i osnova pravopisa, ne gleda se kao na nešta što treba da zabrine, a u osnovi bi trebalo. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd