fbpx
Skip to main content
Sastanak firme

Do kraja januara onlajn prijava poslodavaca za dualno obrazovanje: Kreiranje modela u skladu sa potrebama privrede

Foto: Profimedia
Komora će od 11. do 19. januara organizovati onlajn sektorske sastanke sa predstavnicima kompanija

Poslodavci u Srbiji koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja do kraja januara mogu da podnesu onlajn prijavu preko veb portala Privredne komore Srbije (PKS) http://portal.dualnoobrazovanje.rs/. Proces prijavljivanja je potpuno digitalizovan i pojednostavljen tako da u tri koraka svi zainteresovani mogu napraviti profil i podneti prijavu, istakla je Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS i pozvala poslodavce da se uključe u dualni sistem obrazovanja i da zajedno sa PKS kreiraju obrazovne modele u skladu sa potrebama privrede za kadrovima i tržišta rada.

"PRIPREMI SE - UPIŠI SE" Pogledajte koje grupe maturanata imaju pravo na pomoć i olakšice pri upisu na fakultet

"PRIPREMI SE - UPIŠI SE" Pogledajte koje grupe maturanata imaju pravo na pomoć i olakšice pri upisu na fakultet

JANUARSKI ISPITNI ROK U DOBA KORONE: Rektorka objasnila kako će sada izgledati polaganje ispita

JANUARSKI ISPITNI ROK U DOBA KORONE: Rektorka objasnila kako će sada izgledati polaganje ispita

BEZ DRŽAVNE MATURE I OVE GODINE! Dva razloga su bila presudna za novo odlaganje - šta to znači za buduće studente?

BEZ DRŽAVNE MATURE I OVE GODINE! Dva razloga su bila presudna za novo odlaganje - šta to znači za buduće studente?

Komora će od 11. do 19. januara organizovati onlajn sektorske sastanke sa predstavnicima kompanija na kojima će biti detaljno predstavljena procedura uključivanja u dualno obrazovanje, prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i razmatrana sva važna pitanja za ovaj vid školovanja mladih.

- U ponedeljak 11. januara razgovaraćemo sa predstavnicima sektora građevine, IT, hemijske industrije, u sredu sa kompanijama iz metalske i elektro industrije, energetike i rudarstva, šumarstva i industrije nameštaja, a u petak, 15. januara na dnevnom redu su industrija hrane i farmacija. Za kreativnu i modnu industriju, kao i firme iz oblasti saobraćaja,  rezervisan je 18. januar, a 19. za  turizam i trgovinu - objasnila je Kovačević. 

Učenici po dualnom sistemu, obrazovanje stiču u školi i kompaniji gde usvajaju praktična i primenljiva znanja i veštine u realnom radnom okruženju.

- Do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja i oko 70 odsto je našlo posao upravo u kompanijama u kojima su učili kroz rad ili u okviru struke. Oko tridesetak odsto je nastavilo dalje školovanje, što je takođe jedna od prednosti dualnog obrazovanja, jer čak i kompanije stipendiraju nastavak školovanja đaka koji im se kasnije vrate kao kadrovi sa visokom obrazovanjem - objasnila je Kovačević.

U tekućoj 2020/2021. školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila. Najtraženiji su iz mašinske i elektroindustrije, kao i oni iz oblasti ugostiteljstva, turizma i trgovine. Na inicijativu privrede, od sledeće 2021/2022. školske godine uvodimo i nove profile kao što su tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe, dodala je Kovačević. 

Prilikom prijavljivanja, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije 10 dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd. Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama www.pks.rs i www.dualnoobrazovanje.rs

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

PKS inicirala je uvođenje dualnog modela obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja pre više od pet godina.

Ekspertsku i finansijsku podršku razvoju kapaciteta PKS i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, kao i digitalizaciji procesa, pružili su Privredna komora Austrije i Austrijska razvojna agencija.  

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd