fbpx
Skip to main content
koronavirus škole

DOBRA VEST ZA SVE ĐAKE U SRBIJI: Sutra počinje zimski raspust, ali šta je sa onima koji su NEOCENJENI?

Foto: Profimedia
Đaci u Srbiji od sutra su na raspustu.

Za osnovne i srednje škole u celoj zemlji sutra počinje zimski raspust, a zvanično, na pauzi će biti od 21. decembra.

Đaci će u klupe ili na onlajn nastavu da se vrate 18. januara.

MATURANTI SVE GORI IZ SRPSKOG: Provera znanja iznela na videlo veliki problem

MATURANTI SVE GORI IZ SRPSKOG: Provera znanja iznela na videlo veliki problem

MODERNA ŠKOLA ZA SRPSKU DECU: Realizuje se projekat vredan 65 miliona evra za računarsku mrežu u školama!

MODERNA ŠKOLA ZA SRPSKU DECU: Realizuje se projekat vredan 65 miliona evra za računarsku mrežu u školama!

U Vladi Srbije konstituisan Savet za reformu obrazovanja

U Vladi Srbije konstituisan Savet za reformu obrazovanja

Prvo polugodište za decu iz centralne Srbije završava se mesec dana ranije nego inače, a ta odluka je doneta zbog pogoršanja epidemiološke situacije. U školama kažu da su, uprkos svemu, uspeli da pređu gradivo kako je predviđeno planom i programom koji su, zbog izmena školskog kalendara, modifikovani.

Takođe, zaključene su i ocene, a izuzetak je mali broj učenika koji su ostali neocenjeni jer su bili u izolaciji ili bolesni. Zbog epidemiološke situacije ove godine, ostavljena je mogućnost da učenici iz ovih razloga ostanu neocenjeni.

Njima to neće naneti nikakvu štetu, jer će u drugom polugodištu nadoknaditi i gradivo i ocene.

Nastava u posebnom režimu

Ova školska godina počela je po posebnim merama koje je propisalo Ministarstvo prosvete. Maske su bile obavezne i za đake i za nastavnike, odeljenja od prvog do četvrtog razreda deljena su u dve grupe, stariji osnovci i srednjoškolci jedan dan su išli u školu, a drugi dan slušali nastavu onlajn. Samo potpuno zdrava deca mogla su da idu u školu. Taj model primenjivan je do 27. novembra, kada su zbog pogoršanja epidemiološke situacije stariji osnovci i srednjoškolci sasvim prebačeni na onlajn nastavu, a u učionice su išli samo mlađi osnovci.

- Gradivo koje nismo uspeli da pređemo, obradićemo u drugom polugodištu - kaže Merica Buj Bjelogrlić, direktorka OŠ "Olga Petrov" u Beogradu.

- Ocene smo zaključili, vodeći računa o deci koja su dugo bila u izolaciji. Pratili smo epidemiološku situaciju od početka školske godine i računali smo da može doći do prekida nastave, tako da smo sve ovo spremno dočekali - dodaje ona.

Ona ističe da u ovoj školi nije bilo zaražene dece, bilo je učitelja koji su se inficirali, ali su im pronađene zamene, tako da ni najmlađi osnovci nisu ispaštali.

Da je prvo polugodište uspešno privedeno kraju kaže i direktor beogradske OŠ "Karađorđe" Obrad Drakulić.

- Mlađi osnovci su imali normalnu nastavu, a stariji su imali onlajn časove po 45 minuta. Deci koja nisu imala tehničke mogućnosti, obezbedili smo laptope, tako da je predviđeno gradivo pređeno - kaže Drakulić.

- U drugom polugodištu imaćemo dosta vremena, jer ono traje pet meseci. Kada se ponovo vratimo na nastavu, posle raspusta, čekaju nas tri i po meseca napornog rada bez prekida, sve do uskršnjeg raspusta - zaključuje on. 

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd