fbpx
Skip to main content
obrazovanje, škola

OD PRVOG SREDNJE UČENICI ZA MAŠINAMA: Veliko ulaganje u dualno obrazovanje doneće korenite promene u školama

Foto: Shutterstock
U narednih pet godina u dualno obrazovanje biće uloženo 25,5 miliona evra

U narednih pet godina biće realizovan Regionalni Čelenž Fond projekat koji je vredan 25,5 miliona evra, a namenjen je razvoju dualnog obrazovanja, objavila je na sajtu Privredna komore Srbije (PKS).

Žene mnogo više OBOLEVAJU OD OVE BOLESTI! Doktorka otkriva zbog čega je to tako i KAKO DA SE ZAŠTITITE!

Žene mnogo više OBOLEVAJU OD OVE BOLESTI! Doktorka otkriva zbog čega je to tako i KAKO DA SE ZAŠTITITE!

POŽURITE, DRŽAVA SRBIJA STAVILA IMOVINU NA PRODAJU: U ponudi su i porodične kuće od 1.500 evra!

POŽURITE, DRŽAVA SRBIJA STAVILA IMOVINU NA PRODAJU: U ponudi su i porodične kuće od 1.500 evra!

Prosečna plata u Crnoj Gori: Ima li nade za oporavak ekonomije?

Prosečna plata u Crnoj Gori: Ima li nade za oporavak ekonomije?

Projekat je predstavljen direktorima srednjih stručnih škola i kompanijama sa teritorije Rasinskog okruga, na sastanku održanom u RPK Kruševac, a projekat će biti realizovan uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Komorskog investicionog foruma šest ekonomija Zapadnog Balkana (WB6 CIF).

Ciljevi projekta su unapređivanje stručnog obrazovanja na nivou srednjeg, visokog i obrazovanja odraslih u pravcu veće primene dualnog modela obrazovanja, povećanje zapošljivosti u regionu Zapadnog Balkana i podsticanje regionalnog ekonomskog razvoja.

Ideja je da se kroz projekat ojača kvalitet i relevantnost stručnog obrazovanja i obuke na tržištu rada promovisanjem partnerstva između institucija stručnog obrazovanja i kompanija.

 

koronavirus škole
Foto: Profimedia
Učenici će se od prvog srednje upoznavati sa mašinama, opremom i alatima

Projektom je predviđeno razvijanje trening centara koji će omogućiti učenicima prvog razreda srednjih stručnih škola, koji se školuju po dualnom modelu obrazovanja, da se upoznaju sa mašinama, opremom i alatima pre nego što uđu u kompanije u drugom razredu.

Na ovaj način se blagovremeno osposobljavaju budući zaposleni za realno radno okruženje i smanjuje se mogućnost neželjene povrede na radu.

Pored učenika, projekat je namenjen i realizaciji aktivnosti na visokoškolskom nivou, gde bi studenti u dualnom obrazovanju imali iste mogućnosti kao i pomenuti učenici.

Najmanje jedna obrazovna institucija koja ima saradnju sa kompanijama u realizaciji dualnog obrazovanja i najmanje dve kompanije iz jedne zemlje formiraju konzorcijum koji konkuriše za projektna sredstva.

Pojedinačne vrednosti aplikacija sa kojima konzorcijumi mogu da konkurišu kreću između 150.000 - 600.000 evra.

Druga info sesija u okviru projekta Regional Challenge Fund održava se danas, kada će zainteresovane obrazovne institucije i kompanije imati još jednu priliku da razjasne sve nedoumice na ovu temu i odluče se za dalje aktivnosti u okviru navedenog projekta.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd