fbpx
Skip to main content
deca, autobus, ekskurzija

ŠTA SE DEŠAVA SA UPLAĆENIM NOVCEM ZA EKSKURZIJU? Đačka putovanja otkazana, neki roditelji dali i po 30.000 dinara

Foto: Profimedia/ilustracija
Na snazi je vladina uredba koja propisuje mogućnosti kada je reč o povraćaju novca, vaučerima, zamenskom putovanju.

Školska godina je počela, đaci se navikavaju na nova pravila, a osim fizičke distance i nošenja maski, ono što je kao preporuka stiglo školama jeste da se tokom prvog polugodišta đačka putovanja ne organizuju.

Škole u Srbiji nastavljaju da rade u istom formatu: Primena mera zaštite protiv koronavirusa daje rezultate

Škole u Srbiji nastavljaju da rade u istom formatu: Primena mera zaštite protiv koronavirusa daje rezultate

ĐACI IMAJU PRAVO, A NEMAJU KNJIGE! Osnovci još nisu dobili besplatne udžbenike, ali se ZNA DATUM kada će stići

ĐACI IMAJU PRAVO, A NEMAJU KNJIGE! Osnovci još nisu dobili besplatne udžbenike, ali se ZNA DATUM kada će stići

DOBRE VESTI ZA AKADEMCE: Uskoro će više studenata moći da se školuje o trošku države

DOBRE VESTI ZA AKADEMCE: Uskoro će više studenata moći da se školuje o trošku države

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je od licenciranih udruženja koja rade sa školama tražio da mu dostave presek stanja vezano za đačke ekskurzije.

- Koliko je i šta iskorišćeno vezano za ekskurzije trebalo bi da dobijemo prvih dana naredne nedelje. Zabrana ekskurzija važi za prvo polugođe, a potom će u skladu sa situacijom biti doneta odluka. Sada bi odlazak na ekskurzije bio rizik bez potrebe - kaže Šarčević.

On dodaje da je na snazi vladina uredba koja propisuje mogućnosti kada je reč o povraćaju novca, vaučerima, zamenskom putovanju.

Beogradske, novosadske i niške škole poštuju preporuke, te u ovom polugodištu neće realizovati putovanja, a direktori pojedinih škola su kazali i šta se dešava sa uplaćenim novcem za ekskurzije.

Beograd

U beogradskim školama, preporuke Ministarstva se poštuju. Mirjana Sloboda, direktorka Osnovne škole " Skadarlija" potvrdila je da do proleća u ovoj školi neće biti ekskurzija.

- Poštujemo preporuke Ministarstva, tako da ovog polugodišta neće biti ekskurzija, videćemo na proleće šta će biti. Što se starijih razreda tiče, mi smo još na proleće odlučili da nećemo ići ni u septembru. Trebalo je sad da idu mlađi, ali preporuka je stigla, tako da ni oni neće ići - kaže direktorka ove škole.

Ona je pojasnila i šta se dešava sa novcem, to jest da li će biti vraćen ukoliko se na ekskurzije ipak ne bude moglo.

- To je sve u dogovoru sa roditeljima, novac može da bude vraćen ukoliko to budu želeli, sve ćemo sa roditeljima na savetu da dogovorimo. Osmacima je vraćen novac još u junu, takođe ćemo četvrtacima sada vratiti novac, dok sve ostalo može da se prenese na neku sledeću godinu - objasnila je.

Učionica
Foto: Profimedia/ilustracija

I u Osnovnoj školi "Isidora Sekulić" slična je situacija - na ekskurzije se ne ide, ali se novac za sada ne vraća.

- Postupamo po preporuci Ministarstva. Neće biti ekskurzija u ovom periodu. Novac se za sada ne vraća, s obzirom na to da javne nabavke važe do kraja kalendarske godine nakon čega ide raskidanje ugovora sa ponuđačima - kaže Violeta Vukićević, direktorka ove škole.

Novi Sad

Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu i direktorka Osnovne škole "Vasa Stajić" kaže kako se može očekivati da će novac biti vraćen roditeljima u onim školama koje nisu organizovale ekskurzije, a javna nabavka je prošla i novac je uplaćen.

- Neke škole, većinom srednje, ekskurzije su realizovale kada je skinuta zabrana. U osnovnim školama one nisu organizovane. Ali slabo su urađene i javne nabavke za đačka putovanja, nije kao u Beogradu. Naša škola nije stigla da realizuje organizaciju putovanja jer smo ušli u vanredno stanje, slično je bilo i sa drugim školama. Možda su dve ili tri škole u Novom Sadu tek uspele da odrade celu proceduru organizacije. Srednje škole su mogle datumski da se uklope u organizaciju ekskurzije pa su to neke i učinile - rekla je Pastonjicki.

Niš

Direktorka Osnovne škole "Sveti Sava" iz Niša kaže da će se novac od neodržanih ekskurzija koristiti u drugom polugođu, zavisno kakva tada bude situacija.

- Tendere su igrom slučaja dobile iste agencije tako da se taj novac prenosi na ovu školsku godinu za one koji ga nisu iskoristili. Oni koji su tražili da se vrati novac, dobiće ga natrag u onom navdedenom terminu, mislim da je bilo reči da će to biti počev od januara 2022. godine. Roditelji su imali mogućnost da se izjašnjavaju šta žele - povraćaj novca ili prenošenje u narednu godinu a večeras imam roditeljski sastanak pa ću videti njihove reakcije jer se tek sada formirao novi savet roditelja. U prvom polugođu nema ekskurzija, preporuka je da budu na proleće tako da ćemo videti kakva će tada biti situacija - kaže Tarana.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd