fbpx
Skip to main content
Devojke, mladi, ručak, obrok, jelo, srednjoškolke

Jeftinija putovanja, kursevi jezika...Evo koje PRIVILEGIJE imaju studenti u Srbiji

Foto: Profimedia/ilustracija
Biti student danas u Srbiji nije baš lako, ali pored svih studentskih poteškoća, postoji dosta privilegija koje studentski život pruža.

Beneficije studentskog života su brojne, ali problem je što je veliki broj studenata slabo informisan i upućen u postojanje istih. U nastavku ćemo pokušati da skrenemo pažnju studentima na najveće privilegije koje im omogućava njihov status studenta.

Besplatni kulturni i umetnički sadržaji

Sa studentskom knjižicom karte za pozorište, bioskopske predstave i muzeje mnogo su pristupačnije kada je u pitanju cena jer se mogu platiti dosta jeftinije. Tako na primer veliki broj pozorišta u Beogradu nudi popuste za studente. Isto važi i za muzeje gde je ulaz za studente izuzetno povoljan, a negde čak i besplatan. Pored pozorišta i muzeja postoje i bioskopi koji nude popuste za studente. Iskoristite ove prilike dok ste u studentskoj klupi! Prošetajte se do najbližeg pozorišta i muzeja, raspitajte se o ceni karata i krenite da uživate.

Pozorište
Pozorište
Foto: Profimedia

Prevoz

Još jedna u nizu privilegija koje student ima jesu i povlastice za autobuski ali i železnički prevoz. Tako na primer u Beogradu povlasticu za gradski prevoz mogu da dobiju studenti koji se školuju u Beogradu ili oni koji studiraju u nekom drugom gradu ali žive u Beogradu. U Novom Sadu student ne sme biti stariji od 27 godina ako hoće da izvadi pretplatnu kartu, dok u Nišu studentsku legitimaciju za prevoz mogu da dobiju studenti mlađi od 26 godina i koji imaju prijavljeno prebivalište u Nišu. U Kragujevcu nema starosnih ograničenja za studente, kao ni ograničenja kada je reč o prebivalištu, ali pod uslovom da se donese studentska potvrda.

autobus
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Škole jezika

Još jedna u nizu „lepih“ i vrlo korisnih privilegija koje studenti uživaju jesu popusti u školama stranih jezika. Nije mali broj škola u Beogradu, ali i ostalim gradovima Srbije, koje nude specijalne popuste za studente polaznike stranih jezika. Popusti se kreću u rasponu od 10% do 50% uz obavezan uvid u studentski indeks. 

Sportske aktivnosti 

Fizičku aktivnost i rekreaciju studenti nikako ne treba da zapostave pored učenja i zato treba da se raspitaju koji to sportsko-rekreativni objekti u njihovoj blizini nude određene popuste uz studentski indeks. Bez obzira da li je to plivanje, teretana, neka borilačka veština, svaka sportska aktivnost biće delotvorna i produktivna po studenta. 

Plivanje
plivanje
Foto: Profimedia

Studentska čip kartica

Studentska čip kartica takođe je jedna od velikih privilegija studenata u Srbiji. Prilikom apliciranja za jedan od Studentskih domova širom Srbije ili upisa školske godine na jednom od fakulteta, a koji su u sistemu Studentske čip kartice, svaki student može podneti zahtev za vađenje kartice. Koje privilegije pruža korišćenje studentske kartice? Uz ovu karticu može unapred da se kupuje određen broj obroka u studentskim menzama; vrši zvanična identifikacija prilikom ulaska u studentske domove i menze (Beograd, Novi Sad, Subotica, Kragujevac, Niš, Čačak, Užice...). Na studentskoj poliklinici u Beogradu, kartica se koristi kao elektronski zdravstveni karton, dok se na na Pravnom, Medicinskom, Mašinskom i Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu  kartica može koristiti u svrhu evidentiranja na predavanjima i vežbama!

Treba naglasiti i da studentska čip kartica objedinjuje i međunarodne omladinske tj. studentske kartice EURO<26 i ISIC i zato se naziva EURO<26 ISIC studentska čip kartica. Međunarodna studentska identifikaciona kartica ISIC u 110 država predstavlja zvaničan dokument i omogućava niz popusta u tim zemljama. 

Filozofski fakultet
Foto: Srbija Danas

Jeftinija putovanja

Ako ste student i još uvek ne znate gde ćete na letovanje imajte u vidu da vam Međunarodna studentska identifikaciona kartica ISIC može biti od velike pomoći na putovanjima  jer uz pomoć nje imate hiljade različitih popusta na cene smeštaja, prevoza, ulaska u galerije, muzeje itd. Takođe, nije ni mali broj domaćih turističkih agencija koje nude specijalne popuste za studentska putovanja. 

letovanje
Foto: Profimedia/ilustracija

Ukoliko ste student u Srbiji, ili planirate tek da postanete, dobro proučite sve navedene privilegije, iskoristite ih i uživajte u studentskim danima. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
23 Beograd