fbpx
Skip to main content
Građevinski fakultet

KAKVA JE SITUACIJA NA GRAĐEVINSKOM FAKULTETU? Brucoši će ipak biti u klupama uz poštovanje svih mera

Foto: Youtube/Printscreen/Birac Communications
Nastava na Građevinskom fakultetu u Beogradu organizovana je primenom kombinovnog vida nastave, odnosno vežbi na fakultetu i predavanja "na daljinu", uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Kako je rekao dekan Vladan Kuzmanović, brucošima je omogućeno da osete pravi studentski život tako što veći deo predavanja iz najzahtevnijih predmeta slušaju ipak na fakultetu.

Najveći problem je nedovoljan kapacitet učionica i laboratorija uslovljen tzv. kovid-rasporedom sedenja, tj. uslovom da je za jednog studenta potrebno minimum četiri kvadratna metra, rekao je profesor Kuzmanović.

Oglasio se Šarčević o novoj vladi: Nisam razmišljao o tome da li ću ostati ministar prosvete

Oglasio se Šarčević o novoj vladi: Nisam razmišljao o tome da li ću ostati ministar prosvete

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: U Srbiji sve manje srednjih škola i đaka, jug i istok naše zemlje najugroženiji

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: U Srbiji sve manje srednjih škola i đaka, jug i istok naše zemlje najugroženiji

ETIČKA KOMISIJA JEDNOGLASNO POTVRDILA: Danica Popović pokrala mrtvog kolegu

ETIČKA KOMISIJA JEDNOGLASNO POTVRDILA: Danica Popović pokrala mrtvog kolegu

- Razmere problema najlakše ćete razumeti ako vam kažem da naš najveći amfiteatar "Milutin Milanković" umesto 200 prima nepunih 60 studenata. Zato smo bili prinuđeni da primenimo kombinovani vid nastave - objasnio je dekan i dodao da su pripreme za kombinovani vid nastave započeli još letos.

On je dodao da je "fakultet kupio godišnju licencu za edukativnu verziju platforme Zoom s neograničenim vremenom trajanja predavanja i do 300 učesnika, i da je, osim toga, značajna sredstva uložio u kamere, mikrofone, slušalice i grafičke table, i tako je omogućeno svim nastavnicima i saradnicima da mogu nesmetano da drže onlajn nastavu.

- Uvereni smo da ćemo na ovaj naćin podići kvalitet nastave, jer će predavanja biti u realnom vremenu, uz aktivno učešće studenata i mogućnost nastavnika da objasne sve što je potrebno, kao na "pravom" času" - rekao je Kuzmanović.

Podsetio je i da je nastava na daljinu počela još sredinom marta, kada je proglašena vanredna situacija.

- Bilo je teško jer smo imali malo praktičnih iskustava. Nastava je u početku bila prilično pasivna, ali se vremenom kvalitet popravljao. Uprkos brojnim problemima rezultati ispita u junskom i julskom ispitnom roku pokazuju da je uspeh studenata bio isti kao i prethodne školske godine - naglasio je dekan Građevinskog fakulteta.

On je istakao i da, ipak, nastava na daljinu nije strateško opredeljenje Građevinskog fakulteta i da jedva čekaju da njihove učionice i amfiteatri budu puni kao pre pandemije korona virusa.

Na pitanje da li imaju scenario za eventualno pogoršanje epidemiološke situacije, rekao je da bi u tom slučaju bili prinuđeni da kompletnu nastavu drže onlajn, ali da su za to već spremni.

Ova situacija imala je i dobre strane, jer ih je, kako kaže Kuzmanović, epidemija naterala da unaprede postojeće i da razviju mnoge nove elektronske servise i platforme.

Dodao je i da se kao rezultat svih ovih mera ove godine upisalo 18 odsto više brucoša.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd