fbpx
Skip to main content
Udžbenici

KORAK BLIŽE NACIONALNOM KOMPLETU UDŽBENIKA: Formirana radna grupa za izmenu i dopunu zakona

Foto: SD/Ilustracija
Inače, važeći Zakon o udžbenicima donet je 2009. godine i njime je liberalizovano tržite

Radna grupa koja će raditi na izmenama i dopunama zakona, kako bi se napravio osnov za uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa za osnovnu i srednju školu, formirana je u sredu.

OGLASIO SE MINISTAR RUŽIĆ: Novi udžbenici će biti spremni za školsku 2022/2023 godinu

OGLASIO SE MINISTAR RUŽIĆ: Novi udžbenici će biti spremni za školsku 2022/2023 godinu

OTKRIVAMO KOLIKO JE TAČNO DECE ZARAŽENO U SRPSKIM ŠKOLAMA: Ima li prelaska na potpunu onlajn nastavu?

OTKRIVAMO KOLIKO JE TAČNO DECE ZARAŽENO U SRPSKIM ŠKOLAMA: Ima li prelaska na potpunu onlajn nastavu?

POZNAT DATUM ODRŽAVANJA PROBNOG TESTA MATURE: Ove mere će strogo morati da se poštuju!

POZNAT DATUM ODRŽAVANJA PROBNOG TESTA MATURE: Ove mere će strogo morati da se poštuju!

Predloženo je da udžbenički komplet od posebnog nacionalnog interesa čine udžbenik za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.

Ovo je u sredu saopštilo Ministarstvo prosvete, a ovim je počela realizacija inicijative koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić da javni izdavač objavljuje udžbenike za ove predmete.

- Očekuje se da će Nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima biti spreman do polovine ovog meseca - navode iz Ministarstva.

Inače, važeći Zakon o udžbenicima donet je 2009. godine i njime je liberalizovano tržite, a najveći udeo dobile su izdavačke kuće čiji su vlasnici Nemci, Hrvati i Slovenci.

U Zavodu spremni za posao

U Zavodu za udžbenike kažu da su spremni da kvalitetno i profesionalno izvedu izdavanje nacionalnih udžbenika ukoliko im, kao jedinom državnom izdavaču, bude poveren ovaj posao.

- Nema razloga da se sumnja u kuću koja postoji više od šest decenija i koja je dokazala da je udžbenik sveta knjiga iz koje se stiče znanje za ceo život - rekla je Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Od tada je državni Zavod za udžbenike marginalizovan i ima svega tri odsto udela u tržištu udžbenika.

Takođe, jedno od važnih pitanja, tokom ovog procesa, kako se najavljuje, biće i izbor autora udžbenika. Na pitanje kako se biraju autori, istoričar dr Momčilo Pavlović, koji je i sam kao autor ili koautor pisao udžbenike iz istorije, navodi da ne postoji posebna norma koja to reguliše.

- Autore biraju izdavačke kuće, odnosno njihove redakcije i glavni urednici. Stručnu ocenu kvaliteta rukopisa udžbenika daje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, odnosno Pokrajinski zavod, čije komisije i recenzenti ispituju da li je udžbenik napisan na osnovu usvojenog programa i da li su poštovani standardi kvaliteta - pojašnjava on.

- Ukoliko dobije pozitivno mišljenje, napisani udžbenik vraća se ministru prosvete koji ga odobrava - dodaje.

Ako Zavod ima primedbe, vraća rukopis izdavaču koji je dužan da u roku od 10 dana ispravi uočene slabosti. Ukoliko se izdavač ne slaže sa primedbama Zavoda, može zatražiti ekspertizu, na osnovu koje ministar donosi mišljenje.

 

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd