fbpx
Skip to main content
Škola, koronavirus

ČEKA SE ODLUKA O PRELASKU NA ONLAJN NASTAVU: Porast broja zaražene dece u školama - u OVOM gradu već uče od kuće

Foto: Profimedia/ilustracija
Deset meseci nakon najrigoroznijih metoda, stižu najave da bismo ponovo mogli da se vratimo početnim, najtvrđim koracima u suzbijanju virusa.

Svakodnevno se beleži porast broja obolelih, a imamo i najavu možda totalnog zatvaranja. 

Šta to znači za đake i studente i da li oni imaju razloga za brigu?

RAZORNE POSLEDICE KORONE ZA BUDUĆNOST NAJMLAĐIH: Deca zaostaju, a jedna stvar užasava!

RAZORNE POSLEDICE KORONE ZA BUDUĆNOST NAJMLAĐIH: Deca zaostaju, a jedna stvar užasava!

Vreme je za promenu: Šta će biti sa udžbenicima i kako će prosveta sačuvati nacionalni identitet Srbije?

Vreme je za promenu: Šta će biti sa udžbenicima i kako će prosveta sačuvati nacionalni identitet Srbije?

DA SE UVEDE RED: Ministar prosvete podržao Vučićevu inicijativu o školskim udžbenicima

DA SE UVEDE RED: Ministar prosvete podržao Vučićevu inicijativu o školskim udžbenicima

Blagi porast zaraženih đaka u Srbiji.

Ministar prosvete prokomentarisao je trenutno stanje u školama i otkrio gde je trenutno situacija najalarmantnija.

Branko Ružić
Branko Ružić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je juče da broj zaraženih među đacima i studentima nije previše alarmantan, međutim svakako postoji razlog za brigu.

- Postoji blagi porast broja među nastavnicima i profesorima - 1,5 do 1,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a kod đaka je to 0,5 odsto u osnovnim i 0,6 do 0,7 u srednjim školama - istakao je Ružić i kao jedini izuzetak naveo Vranje, gde su brojke visoke, zbog čega su sve škole prešle na onlajn nastavu.

Da li roditelji treba da brinu nakon najava da će se možda ići i na potpuno zatvaranje države tokom vikenda?

O četiri scenarija zatvaranja možete više pročitati OVDE.

Tokom prošle nedelje virus korona registovan je u 124 osnovne i srednje škole u Beogradu, a u tim obrazovnim ustanovama registrovano je 305 obolelih, što je porast u odnosu na nedelju pre toga kada je u 80 škola bilo 198 zaraženih, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Od 22. do 28. februara virus je registrovan u 73 osnovne škole i to 35 zaraženih je među osobljem škole (nastavnici i nenastavno osoblje) i kod 110 đaka. Zaraženih je bilo u 51 srednjoj školi i to 27 zaposlenih i 113 učenika.

Fakultet
Foto: Srbija Danas

U nedelji koja joj je prethodila - od 15. do 21. februara virus je registrovan u 80 osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Prijavljeno je da obolelih ima u 43 osnovne škole i to među osobljem bilo je 42 zaraženih i 53 među đacima. Obolelih je bilo i u 37 srednjih škola, a registrovano je 17 zaraženih među osobljem i 86 obolelih među đacima.

- Od početka drugog polugošta do danas registrovano je 17 klastera i to šest klastera u pet osnovnih škola i 11 klastera u devet srednjih škola. "U svakom od ovih klastera je bilo po dva do tri zaraženih učenika u istoj grupi, iz istog odelenja. Ðaci iz tih grupa su poslati u izolaciju i na onlajn nastavu od 14 dana - kažu u Zavodu.

Najvažnije pitanje svih roditelja je da li će se i definitivno preći totalno na onlajn nastavu, kako u školama tako i na fakultetima ukoliko se ove najave obistine i Krizni štab danas ili sutra predloži potpuno zatvaranje, odnosno vanredno stanje.

Psiholog Brajović - Car jutros je govorila o psihičkom stanju kao i o tome ko se i na koji način prilagodio na sve što nam se dešava u proteklih godinu dana, dotakla se i teme dece, tj nošenja maske i neodgovornosti pojedinaca.

Brajović - Car
Foto: Printscreen/RTS

Kristina Brajović Car ukazuje da se najstariji deo populacije najbolje prilagodio, oni su sve vreme racionalno oprezni i nema ekstrema, a mlađi su bili povučeni u jednom trenutku i sada daju pravo da ne brinu ni o sebi ni o drugima, deca su pošteđena a roditelji su ponekad spremni na konflikt da bi se opravdalo zašto deca ne treba da nose maske.

Koliko vidimo, kaže ona, deca nose maske samo kada institucionalno moraju, a u privatnom ambijentu retko ćete videti.

- Najveći problem je naše ponašanje privatno, vidimo da je zaražavanje tu najveće, tu niko ne može za nas da reguliše kako se ponašamo - rekla je psiholog.

Podsećamo, Srbija je, prema poslednjih podacima Vlade, prešla 1.5 milion vakinisanih protiv korone.

Do sada je dato 1.501.917 doza vakcine protiv korona virusa, a 530.863 osobe su dobile i drugu dozu vakcine.

Zbog porasta broja zaraženih koronom Srbiji preti zatvaranje. Iako lekari i dalje insistiraju na sedmodnevnom policijskom času, Vlada traži kompromisno rešenje koje ne bi previše ugrozilo ekonomiju.

Kako se saznaje, na sednici koja će se održati danas ili sutra, najizvesnija odluka će biti da od petka do ponedeljka potpuno budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti, tržni centri, butici... Od ovih mera bile bi izuzete samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe koje bi radile kao i do sada. Takođe ponavljamo, čeka se odluka šta će se tačno dešavati u školama i da li će đaci i definitivno preći na onlajn nastavu.

 

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd