fbpx
Skip to main content
đaci

MINISTARSTVO OBJAVILO DETALJNA UPUTSTVA: Ovako će se postupati ako se u odeljenju pojave DVA ZARAŽENA UČENIKA

Foto: Profimedia
Šta raditi kada se pojavi korona u školi?

Na osnovu donete odluke po kom modelu će đaci širom Srbije naredne nedelje slušati nastavu, Ministarstvo prosvete objavilo je detaljano objašnjenje kako će izgledati procedura u školama kada se neko od đaka zarazi korona virusom.

PALA JE ODLUKA! Pogledajte spisak gde će sledeće nedelje škole preći na ONLAJN nastavu a gde na KOMBINOVANU!

PALA JE ODLUKA! Pogledajte spisak gde će sledeće nedelje škole preći na ONLAJN nastavu a gde na KOMBINOVANU!

PROMENJEN "SEMAFOR SISTEM": Evo koliko zaraženih odeljenje sada može da ima da bi se prešlo na onlajn nastavu

PROMENJEN "SEMAFOR SISTEM": Evo koliko zaraženih odeljenje sada može da ima da bi se prešlo na onlajn nastavu

"Nije moguće održavati nastavu na tradicionalan način" Oglasio se ministar Ružić i objasnio kakvo je stanje u školama

"Nije moguće održavati nastavu na tradicionalan način" Oglasio se ministar Ružić i objasnio kakvo je stanje u školama

U situacijama kada se pojave slučajevi korona infekcije kod učenika, roditelj o tome obaveštava školu. Ukoliko se u jednom odeljenju pojave dva ili više slučajeva infekcije, direktor škole organizuje rad u školi prema sledećim instrukcijama:

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 16 ili manje učenika, nakon pojave tri obolela učenika u odeljenju prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za to odeljenje; Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, to odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave.

Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

škola
Foto: Profimedia

Ukoliko primenom ranije propisanih kriterijuma i dalje postoje elementi za razmatranje prelaska na treći model nastave cele smene ili cele škole, direktor, bez odlaganja, obaveštava nadležnu školsku upravu i teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje, koji procenjuje situaciju, utvrđuje epidemiološke rizike i donosi konačnu odluku o kojoj obaveštava školu.

Za odeljenja koja trenutno, zbog najmanje dva učenika pohađaju nastavu na daljinu, počevši od 20. septembra 2021. godine primenjuju se navedeni kriterijumi. Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati obolevanje od COVID-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba neophodna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv korona virusa, kao i osobe koje su preležale kovid.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme tokom boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (dezinfekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora).

koronavirus škole
Foto: Profimedia

Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

S obzirom na to da su tokom nadzora uočeni značajniji rizici za zaražavanje učenika i zaposlenih u njihovim aktivnostima van škola, preporučuje se roditeljima, učenicima i zaposlenim u školama da strogo i dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole.

Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite. Sve osnovne i srednje škole u Republici Srbiji su u obavezi da u potpunosti obezbede primenu pet ključnih mera strategije za smanjenje rizika.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd