fbpx
Skip to main content
Obrazovanje

MINISTARSTVO POSLALO DETALJNA UPUTSTVA - OBJAŠNJENO KAKO ĆE IZGLEDATI ČASOVI: Nastava se odvija po tri modela

Foto: SD/ilustracija
Škola će početi 1. septembra za sve jedinice lokalne samouprave, časovi će trajati 45 minuta.+

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas osnovnim i srednjim školama detaljna upustva za organizovanje, planiranje i programiranje ukupnog obrazovno-vaspitnog rada u školama u otežanim uslovima, počevši od 1. septembra 2021. godine.

DODATNI UDAR NA BUDŽET RODITELJA - OPREMANJE ĐAKA ZA ŠKOLU! Spisak potrebne školske opreme za 1. septembar

DODATNI UDAR NA BUDŽET RODITELJA - OPREMANJE ĐAKA ZA ŠKOLU! Spisak potrebne školske opreme za 1. septembar

KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Školska godina počinje PRVOG SEPTEMBRA, evo pod kojim uslovima

KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Školska godina počinje PRVOG SEPTEMBRA, evo pod kojim uslovima

BLIŽI SE POČETAK ŠKOLSKE GODINE, A TE MUKE ZNAJU SAMO RODITELJI: Za opremanje školarca potrebna jedna prosečna plata u Srbiji

BLIŽI SE POČETAK ŠKOLSKE GODINE, A TE MUKE ZNAJU SAMO RODITELJI: Za opremanje školarca potrebna jedna prosečna plata u Srbiji

Naime, reč je o Stručnom uputstvu za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2021/2022. godini i Stručnom uputstvu za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u srednjoj školi u školskoj 2021/2022. godini.

Kako je predviđeno, nastava bi trebalo da se odvija po tri modela. Kako je ministar prosvete Branko Ružić najavio, namera je da škola počne 1. septembra, da se deca ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta.

- Tim ima za zadatak da u narednom periodu prati i koordiniše primenu preventivnih mera u radu škola i na nedeljnom nivou razmatra situaciju u svakoj pojedinačkoj lokalnoj samoupravi i da donosi odluku u kojoj školi može koji model da se primenjuje.

Škola će početi 1. septembra za sve jedinice lokalne samouprave, časovi će trajati 45 minuta. Što se tiče modela, u opciji su tri modela koji će zavisiti od ukrštanja podataka o broju vakcinisanih, broju zaraženih, procentu pozitivnih testova i od toga kako se primenjuju mere u školama.

- Direktori ustanova su u obavezi da omoguće svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva i uputstvima o merama zaštite i da dogovorite načine komunikacije koji će biti u funkciji dosledne primene dogovorenih mera, postupaka i aktivnosti za zaštitu zdravlja učenika i zaposlenih - navedeno je u saoopštenju Ministarstva prosvete.

Učionica u doba korone
Učionica u doba korone
Foto: Profimedia

Takođe, kako je navedeno, imajući u vidu poseban značaj početka školske godine za učenike prvog razreda u osnovnoj i srednjoj školi i učenike petog razreda u osnovnoj školi, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta nastavnika i odeljenjskih starešina sa učenicima i roditeljima učenika, tako da se primene sve mere zaštite od širenja virusa - fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere.

Sugestija je da ovi susreti i sastanci budu održani 31. avgusta 2021. godine.

- U periodu od 25. do 31. avgusta 2021. godine, na regionalnom ili opštinskom nivou biće održani sastanci sa direktorima škola, kao vid dodatne podrške školama u rešavanju konretnih stručnih i/ili organizacionih pitanja od značaja za uspešan početak školske godine. O terminima ovih sastanaka direktori škola će biti obavešteni posredstvom nadležne školske uprave - dalje se navodi.

Ministarstvo je saopštilo i da će najveći broj škola biti spreman da pripremi i realizuje efektivan i efikasan plan obrazovno-vaspitnog rada, s obzirom na to da se u prethodne dve školske godine steklo značajno profesionalno iskustvo sa vrlo dobrim rezultatima rada i da se pokazalo da su u većini škola najjači ljudski resursi.

- Ministarstvo očekuje da će se održati visok nivo solidarnosti, kolegijalnosti i podrške tokom otežanog rada, što je bio slučaj i u prethodnom periodu. U susret novoj školskoj godini potrebno je iskoristiti stečeno znanje i podržati timski rad u iznalaženju najboljih obrazovnih rešenja kojima će se umanjiti uticaj epidemioloških prepreka i ograničenja - dodato je na kraju.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-0 Beograd